Sermaye örgütleri, hükümetin Yeni Ekonomik Programı’nı alkışlarken, ekonomistler yetersiz buldu
Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın önceki gün sunduğu ekonomik paketin yankıları sürüyor. Ekonomi çevlerini karşı karşıya getirdi. Sermaye örgütleri, ekonomik pakete tam destek çıkarken, tek farklı ses ekonomik reformların yanında demokrasi ve sosal kalkınma alanında da reform beklediklerini belirten TÜSİAD’dan geldi. Ekonomistler ise paketi kendi içinde çelişkilerle dolu bir paket olarak niteledi. Sendikalar ise kıdem tazminatı nedeniyle hükümete tepkili. En çok dillendirilen takvimlendirilmemiş olması. Verginin tabana yayılması ve kurumlar vergisinin azaltılması ağırlıklı olarak yükün emekçilerin ve halkın sırtına yükleneceği şeklinde kabul gördü. Pakete genelde hükümetin çok yakınında duran sermaye örgütlerinden tam destek geldi. Seçimsiz 4.5 yıllık sürenin değerlendirilmesi için hükümetin elinde büyük bir fırsat olarak değerlendirilirken, işçi sendikalarının karşı çıktığı kıdem tazminatının reformlar içinde gösterilmesi memnuniyet verici bulundu.
DEİK: Reçete bize göre
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı (DEİK) Nail Olpak ise şunları söyledi: “Açıklanan adımlar, ülkemizin ekonomideki temel sorunlarının tespitinin doğru yapıldığını ve ülkemizin ihtiyaçlarına özel bir reçete çalışıldığını gösteriyor. Ayrıca, iş dünyası olarak, bu adımların yılsonuna kadar takviminin açıklanmasını önemsiyoruz. Yanı sıra, yargı reformu gibi önemli başlığın da planda yer alması, bütüncül bir yaklaşımın benimsendiğinin bir göstergesi.”
TİM: Yeni bir ‘mimari’
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilecek olması, vergi alanında mükellefi önceleyen bir anlayışa geçilecek olması ve ticaretin hukuki boyutlarına yönelik değişikliklerin de reformlar arasında yer alması çok önemli başlıklar olarak göze çarpıyor. Reformlar hayata geçirildikçe Türkiye ekonomisi gücüne güç katar” diye konuştu.
MÜSİAD: Umut verici
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise “MÜSİAD olarak sıklıkla dile getirdiğimiz kalemlerin bu pakette yer almış olması bizleri memnun etmiştir. Dönüşüm adımlarının sadece ekonomik alanla sınırlandırılmayıp eğitim, yargı, sosyal güvenlik, sosyal yaşam kalitesi gibi ekonomik ilerlemenin ön koşulu olan sahalara da atıf yapıyor olması ayrıca umut verici ve kapsamlı bir stratejidir.”
‘Ayakları yere basan paket’
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yazılı bir açıklama yaparak, kurumlar vergisinin kademeli olarak düşürülecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kıdem tazminatı konusunun çözüm bekleyen bir konu olduğunu ifade eden Baran, “İş barışına hizmet etmediği gibi mahkemelerdeki iş yükünün artmasına da neden oluyor. Kıdem tazminatının Bireysel Emeklilik Sistemi ile entegre değerlendirilmesi çok önemli bir gelişmedir. Ayakları yere basan, uygulanabilir, etkili, yapısal sorunlara reçete içeren etkili bir pakettir.”
TESK: Haksızlığı önler
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından duyurulan “Yeni Ekonomi Programı”nı olumlu bulduklarını belirterek, “Reformların zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesiyle haksız rekabet ortadan kalkacaktır.” dedi.
TÜSİAD: Reforma odaklanacak
TÜSİAD, Yeni Ekonomik Program Yapısal Dönüşüm Adımları ile ilgili, “Bugün açıklanmış olan yeni ekonomik reform paketinin ülkemizin sürdürülebilir büyüme hedefleri ve küresel rekabet gücü açısından olumlu sonuçlara vesile olmasını diliyoruz.” açıklamasında bulundu. Yapılan açıklamada, “Bu yönde hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler ve kapsamlı bir eğitim reformu başta olmak üzere demokrasi, sosyal kalkınma ve yatırım ortamını güçlendirecek reformlara da ivedilikle ihtiyacımız vardır. Böylece aynı zamanda ekonomide verimliliği, girişimciliği, yaratıcılığı ve inovasyonu ilerletmemiz mümkün olacaktır.” denildi. Açıklamada, “İçinde bulunduğumuz uluslararası ekonomik ortamı ve ülkemizin ekonomik durumunu dikkate alarak, enflasyonun düşmesi için gerekli sıkı para ve maliye politikasının devamı ve kurumların bağımsızlığının güçlendirilmesi önceliktir.” ifadelerine yer verildi.
Ash: Güven için yetmez
Londra merkezli Bluebay Asset Management’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Stratejisti olan Timothy Ash, Bakan Albayrak’ın açıkladığı paketin Türk ekonomisine güveni geri kazanmak için yeterli olmadığını söyledi. DW’ye konuşan ünlü ekonomist Timothy Ash, yabancı yatırımcıların Türk hükümetine güveninin çok gerilediğine dikkat çekerek, “Gerçek şu ki biz artık sadece somut adımlar attıkları takdirde kendilerine güven duyabiliriz” diye konuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” başlıklı yeni yol haritasını DW Türkçe’ye değerlendiren Ash, Türkiye’deki en büyük sorunun Türk hükümetine duyulan güvensizlik ve dolarizasyon olduğunu kaydetti. İstanbul’da yeniden seçime gidilmesi ihtimalini “yatırımcılar için yeni bir komplikasyon” olarak nitelendiren Ash, “Türkiye 60 gün daha bekleyecek durumda değil. 2018 bize gerekli adımları atmakta ne kadar gecikirseniz durumun o kadar kötüleştiğini göstermedi mi?” sorusunu yöneltti.
Maggio: Mesajlar çelişkili
TD Securities gelişmekte olan piyasalar strateji birimi başkanı Cristian Maggio da, Albayrak’ın mesajlarının birbiriyle çeliştiğini söyledi. Maggio, “Bir yandan, hükümetin ekonomiyi bir dizi reformla desteklemeye hazır olduğunu ve büyümeyi bulunduğu istikameti tersine çevireceklerini söylüyor. Öte yandan, mali disiplin ilkesine uymaya devam edeceklerini, beklentileri karşılayan ve piyasaları rahatsız etmeyecek bir bütçe açığına devam edeceklerini söylüyor. Bu iki hedef birbiriyle çelişiyor ve her ikisine de ulaşmak çok zor olacak” dedi.
EKONOMİ SERVİSİ