Katledilmelerinin 12’nci yılında Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez anıldı. Düzenlenen anmalarda, mücadelelerinin sürdürüleceği mesajı verildi
9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te, katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Avrupa Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) mezarları başında anılıyor.
Sakine Cansız Dêrsim’de anıldı
3 Kürt kadın siyasetçiden Sakine Cansız, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dêrsim İl Örgütü’nde anıldı. Anmaya, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Anmada ilk olarak söz alan DEM Parti Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, Paris’te gerçekleştirilen katliam ardından Abdullah Öcalan’ın “Bu 2’nci bir Dêrsim katliamıdır” sözlerini hatırlatarak, “Sakine arkadaşın özgürlük mücadelesinin çok önemli yeri ve emeği var. Bu mücadelenin buraya gelmesinde, Sakine arkadaşın çok emeği var. ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ derdi Sakine arkadaş. Bu kavgasını Kürt halkını imha eden, yok eden bu inkârcı anlayışa karşı kavgasını vermişti. Yaşamını bir bütün verdiler. Bizim yönümüz aydınlattı. Sadece Sakine arkadaşımız değil. 6 arkadaşımızın hepsinin mücadelesi Kürt kadının özgürlük mücadelesinde önemli bir yere sahip” dedi.
‘Daha fazla mücadele etmemiz gerekiyor’
Katledilen kadınlardan devraldıkları kadın özgürlük mücadelesini sürdürme kararlılığında olduklarını dile getiren Ayten Kordu, “O sorumluluk ve görevle çok daha fazla mücadele etmemiz gerekiyor. Bugün Sayın Abdullah Öcalan’ın tecridinin kısmen de olsa kaldırıldı. Bu bilinçle onların mücadelesine layık olmak, kadın mücadelemizi yürütmek konusunda bizim için her anma bir sorumluluk yüklüyor. O sorumluluklar sizleri selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
‘Karanlıkta bırakmayacağız’
DEM Parti Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit de, kadınların mücadelelerinin kelimelerle anlatılamayacağını vurgulayarak, “O günden bugüne Kürt kadınlarına dönük özel savaş gerçekleşti. Hevrin Xelef gibi arkadaşlarımız katledildi. Önceki suikastalar, katliamlar gibi Paris davasının da karanlıkta kalmamasını isteyen devlet aklıyla karşı karşıyayız. Biz bunu karanlıkta bırakmayacağız ve mücadelelerine devam edeceğiz” diye konuştu.
Mücadele eden kadınların erkek egemen akıl tarafından hedef alındıklarını dile getiren Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, “Ama ne mutlu ki biz Kürt kadınları olarak Jin, jiyan, azadî felsefesiyle bir model ortaya çıkardık ve onunla mücadeleyi sürdürüyoruz. Her bir yoldaşımızın önünde saygıyla eğilirken, Yaşamım hep kavgaydı diyen arkadaşa söz veriyoruz ki bu kavga hiç bitmeyecek” diye konuştu.
‘Kavgasını sürdüreceğiz’
DBP Kadın Meclisi Sözcüsü Berivan Bahçeci ise, “Devlet aklı her alanda kadınların öncülüğünü yıkmak istiyor. Kadınların örgütlenmesini istemiyor. Avrupa’nın göbeğinde Paris’te kadın arkadaşlarımızın katledilmesi de bu zihniyetin devamıdır. Nagihan Akarsel, Hero Bahaddin, Gülistan Tara gibi arkadaşlarımız da özel olarak hedef seçilerek katledildi. Kadın mücadelesinden bu kadar bahsediyorsak, ‘Jin Jiyan Azadi’ diyebiliyorsak bunların emekleriyle olmuştur. Onların bayraklarını asla yerde bırakmayacağız. Onların mücadelesini yükselteceğiz. Bu mücadeleyi kimse sonlandıramaz. Bu mücadelede yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımızı anıyoruz. Cihan Bilgin’de bu mücadelede yaşamını yitirdi, Rojava’daki kirli savaşı ortaya çıkardığı için hedef alınarak katledildi. Onların mücadelelerini asla yerde bırakmayacağız. ‘Hep kavgaydı yaşamım’ diyen Sakine Cansız’ın kavgasını her yerde sürdüreceğiz” dedi.
Anmanın ardından Dêrsim merkezdeki Asri Mezarlığı’nda bulunan Sakine Cansız’ın kabrine gidildi. Mezarlık girişinde bir araya gelen kadınlar, karanfillerle Sakine Cansız’ın mezarına yürüdü. Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Barış Annesi Meryeme Tuma, Sakine Cansız şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri andı. Anma, karanfillerin Sakine Cansız’ın mezarına bırakılması ve çerağların yakılmasıyla sona erdi.
Fidan Doğan Elbîstan’da anıldı
KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) da, Mereş’in Elbîstan ilçesi Xopon Mahallesi’ndeki mezarı başında anıldı. Anmaya, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Narin Gezgör, DBP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistleri, DEM Parti ve DBP Mereş (Maraş), Dîlok (Antep), Semsûr (Adıyaman), Riha (Urfa) il ve ilçe örgütleri yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
‘Kadın özgürlüğüne dönük suikastlerdir’
Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Paris’te diyalog sürecinde katledildiklerine dikkat çeken DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, “Özellikle Fransa hükümetinin bu cinayeti aydınlatması gerekirken hala bu tetiği kimlerin çektiği aydınlatılmıyor” ifadelerini kullandı.
Halide Türkoğlu, “Bizler kadın ve Kürt özgürlük mücadelemizi yürütürken Sakinelerden, Sêvelere bu mücadelemizin haklı bir mücadele olduğunu belirtiyoruz. Kadınlara dönük suikastlar kadın özgürlüğüne dönük suikastlardır. Cezasızlık politikasıyla bunun faili meçhul, münferit bir olay olduğunu söylüyorlar. Sakinelerin, Fidanların katledilişinde bir ulus devlet aklı olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Halide Türkoğlu, Fidan Doğan’ın Avrupa’da verdiği kadın mücadelesinin enternasyonel bir mücadeleye dönüştüğünü ve Rojava Devrimi ardından Kuzey ve Doğu Suriye’de hayat bulduğunu söyledi. Katliamın aydınlatılmamasında Avrupa devletlerinin rolüne dikkat çeken Halide Türkoğlu, “Bu işbirliğini kabul etmiyoruz” dedi.
Halide Türkoğlu, devamında şunları söyledi:
“Onurlu yaşam ve kadın eşitliğini savunan ve bu mücadeleyi yürütmeye çalıştılar. Kürt kadınları başta olmak üzere Ortadoğulu kadınlar bu baskı ve zulüm politikalarına karşı en güçlü şekilde mücadelesini yükseltti. Bu yüzyılın karanlık İŞİD zihniyetine karşı mücadele eden Rojava kadın devriminin de daha da büyüyeceği bir yüzyıl olması yönünde kararlı olduğumuzu belirtiyoruz. O yüzden bu yolda bedel ödeyen tüm arkadaşlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.”
Anma, Fidan Doğan’ın mezarına karanfiller bırakılmasının ardından sona erdi.
Leyla Şaylemez Mersin’de anıldı
Leyla Şaylemez, Mersin’de bulunan kabri başında anıldı. Leyla Şaylemez’in mezarı başına gelen kitle Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Kürt kadın mücadelesinde yaşamını yitiren tüm kadınlar anısına saygı duruşunda bulundu.
DEM Parti Kadın Meclisi Meral Gültekin, “Kadınların özgürlüğü ve halkların eşitliği için canlarını feda eden bu cesur kadınları saygıyla anıyor, anılarına olan bağlılığımızı bir kez daha yineliyoruz. Onların düşleri, bizim mücadelemizdir” dedi.
Anmada konuşan DEM Parti Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Paris Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anarak, tetiği çekenin Ömer Güney olduğunu ancak onun arkasındaki gücü iyi bildiklerini ve o gücün “kadın düşmanı” olduğunu vurguladı.
Dilan Kunt Ayan, “Kadın kazanımlarını gasp eden zihniyeti çok iyi biliyor. Unutulmamalıdır ki. Her ne kadar Kürt halkını, Kürt kadınlarını yok etmek isteseler de bizler kadın özgürlükçü paradigmamızdan ve kadın özgürlükçü var oluşumuzdan asla ve asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
Dilan Kunt Ayan, “HDP o dönem yine barışın umudunun olduğu bir görüşme gerçekleşiyordu. O dönem Dolmabahçe mutabakatının imzalandığı dönemdedir. Kürt halkının barışa en yakın olduğu, barış umudunu en çok ördüğü zamanlardı. Fakat ne oldu? İşte bu katliamla bunu yok etmek isteyen anlayışlara bir kez daha Kürt halkı cevap verdi. Ne olursa olsun son damlasına kadar Kürt halkı barış demekten, özgürlük demekten Kürt halkı barış demekten Kürt anneleri özgürlük demekten Kürt halkı mücadele etmekten bir adım dahi olsa vazgeçmeyeceğiz. Bunu çok iyi bilsinler” dedi.
Anma Leyla Şaylemez’in mezarına karanfil konulması ile son buldu.
Nisêbîn nöbetinde anma
Katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Silopîya’da katledilen Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar için Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde anma töreni düzenlendi.
Türkiye ile Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarına karşı 28 gündür nöbet tutulan Nisêbîn’de gerçekleştirilen anma için kadınlar Barış Parkı’nda bir araya geldi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın da aralarında olduğu kitle, Barış Parkı “Jin, Jiyan azadî” sloganı ve katledilen kadınların fotoğrafları eşliğinde bir araya geldi. Kadınların toplanmasının ardından kitle Qamişlo sınırına doğru yürümeye başladı. Ardında burada bir açıklama yapıldı
Kaynak: MA