Patnos L Tipi Cezaevi’nde 1. Müdür değişti ama değişen bir şey yok, deniliyor. Nitekim eski sorun ve sıkıntıları devam ediyormuş. Cezaevi mevcudu 400 civarıydı. Yarı yarıya azalmış. En son halay çektiler diye ceza almışlar. Gazete sorunları devam ediyor. Dahası sadece bizimki değil, hiçbir gazete alamıyorlarmış. Dağıtım şirketi ile de konuşuldu. Patnos’ta en az beş bayi var. Diğer gazetelerle birlikte tüm bayilere gazetemiz gönderildi; ancak cezaevi idaresi hep gazetemizin olmadığını iddia ederek, hatta Patnos’ta hiç gazete bayii olmadığını iddia ederek, hiçbir gazeteyi cezaevine almamış. Gerçekten olacak iş değil!
Görüşçüler, yani Patnos L Tipi Cezaevi’nde akrabası olup da, ya oraya gidenler ya da en azından telefonla konuşanlar, oradaki akrabalarına ilçede gazete bayileri olduğunu ve tüm gazetelerin bulunduğunu anlatsın-hatırlatsınlar lütfen. Dahası kendilerine gazete alabilecekleri bayinin ismini bize bildirmeleri halinde, oraya seve seve gazetemizi gönderebileceğimizi belirtmek isteriz. İki haftadır burada yazıyorum: Anayasa Mahkemesi, eğer toplatma kararı yoksa, gazete ve dergilerin içeriye verilmesi gerektiğine dair bir kararı birkaç ay önce aldı. Altını çiziyorum: Bu karar, herkesi bağlar.
Patnos L Tipi Cezaevi’nde Heriş Memberi isimli bir İran vatandaşının bulunduğu belirtiliyor. Kendisi 6-7 yıldır cezaevindeymiş. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış. Kendi bakımını dahi yapamayacak düzeyde akli dengesini yitirmiş durumdaymış. Önceden kaldığı odadaki mahpuslar, bakım ve temizliğini yapıyormuş: ancak kendisini şimdi tekli hücrelerden birine götürmüşler. 30-35 yaşlarındaki söz konusu kişinin, hücrede kendi temizliğini-bakımını yapmadığı için bir süre sonra ölebileceğinden korkuluyor.
*
Halkın Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukata yönelik davada tahliye edildikten sonra, yeniden tutuklanan ve alelacele hapis cezaları verilenler arasında Ankara Barosu’nun İnsan Hakları Komisyonu üyesi Avukat Aytaç Ünsal da vardı. Sayın Ünsal, halen bulunduğu Burhaniye T Tipi Cezaevi’nden bana gönderdiği mektubunda, dosyalarının İstinaf Mahkemesi’nde de onaylandığını yazdı. Yirmi avukatın yargılandığı ve duruşmalar boyunca 40’tan fazla klasörün dolduğu davanın onama kararı sadece 3 sayfaymış.
Dahası böylesine kapsamlı bir davada, yargılanırken de aceleye getirilen dosyanın duruşmalı olarak görülmesi de İstinaf Mahkemesi’nce reddedilmiş. Dosya şimdi de Yargıtay’a gidecek. Oradaki daha tecrübeli yargıçların dosyaya daha itinalı yaklaşmasını umuyoruz. Ancak Avukat Aytaç Ünsal, kendisinin ya da avukat arkadaşlarının durumundan çok müvekkilleri Mustafa Koçak’ın durumundan endişe ediyor. Mustafa Koçak, ifadesini geri alan bir iftiracının sözlerine dayanılarak iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Bu haksızlığa Şakran 2 nolu T Tipi Cezaevi’nde isyan eden Mustafa Koçak, başlattığı açlık grevinde 140 günü geçmiş bulunuyor.
*
Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki Ekim ayı hak ihlalleri özetle şöyle: Rabbena Hanedar, Taner Korkmaz, Yusuf Kenan Dinçer ve Murat Kaymaz’a gelen kitaplar, sakıncalı bulunarak içeriye verilmedi. Rabbena Hanedar’a gelen Kurtuluş dergilerinin pek çok sayfası, Murat Kaymaz’ın abonesi olduğu BirGün gazetesinin bir haberi kesilerek verildi. Mahpusların isteği üzerine merkezi yayın listesine dahil edilen Tele1 televizyonu, dört ay izlendikten sonra, sistemden çıkarıldı. Talat Şanlı, Mecit Şahinkaya, Taner Korkmaz, Yusuf Kenan Dinçer, Murat Kaymaz, Akil Nergüz’e daha önce verilmiş olan disiplin cezalarının uygulanmasına başlandı. Taner Korkmaz, Rabbena Hanedar, Yusuf Kenan Dinçer’e gelen ya da onların başkalarına göndermek istediği mektuplar ya engellendi ya da sansür edildi. İlgili genelge gereği, haftada 10 saat olarak uygulanması gereken sohbet hakkı, bu cezaevinde haftada sadece 2.5 saat olarak uygulanmakta. Cezaevi kantininde pek çok temel ihtiyaç malzemesi satılmıyor. Halen satılmakta olanlar ise çok pahalı.
*
Ensar Tunca, önce 2011 yılında Özgür Basın çalışanı olarak tutuklandı ve bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Daha sonra 2015 yılında yeniden tutuklandı ve yargılanıp, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edildi. Dosyası şu anda Yargıtay’da bulunan Ensar Tunca, beş yıldır Erzurum-Oltu T Tipi Cezaevi’nde yatmakta.
*
27 yıldır cezaevinde bulunan Medeni Tarlan’a kolon kanseri teşhisi konulmuş. Bu yüzden, şu anda bulunduğu Bolu F Tipi Cezaevi’nden acilen Ankara’ya sevk edilen Medeni Tarlan’a tedavisine başlanacağı hastanede ilgilenmek insan hakları kuruluşlarına düşüyor.
MEKTUBU GELENLER
İsmail Kocaman – Bolu F Tipi Cezaevi
Aytaç Ünsal – Burhaniye T Tipi Cezaevi
Turan Günana – Kandıra 2 nolu F Tipi Cezaevi
Ensar Tunca – Oltu T Tipi Cezaevi
Veysel Avcı – Patnos L Tipi Cezaevi
Mecit Şahinkaya – Van Yüksek Güvenlikli CİK
Posta Kutusu: 253 Yenişehir ANKARA e-mail: aykol267@gmail.com