Artarda açıklanan işsizlik ve zam rakamları ile kriz en fazla yoksul halkı etkilerken, sermaye sahipleri de borç batağı ile tedirgin. ‘Patronlar dünyası’ , hükümete yaptığı çağrılarla adeta ‘faturayı yoksul halk ödesin’ diyor
Türkiye’de ekonomik krizin etkileri artarak devam ederken, büyük sermaye sahipleri de krizin faturasını yalnızca yoksul halka kesmeye çalışıyor. 2075 lira olan açlık sınırının da altında 2020 lira asgari ücret ile yaşam mücadelesi veren binlerce yurttaşın yanı sıra, ekonomik kriz ile birlikte birçok büyük sermaye şirketi de ya iflas bayrağını çekti ya da konkordato ilanı verdi. Krizin ‘teğet’ geçmediği ‘patronlar dünyası’ hükümete ‘faturayı yalnızca halk ödesin’ çağrıları yapıyor. Arda arda açıklama yapan sektörler, hükümetten yalnızca kendileri için ‘çözüm’ istiyor
‘Borçları devlet karşılasın’
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, konkordato ilan eden firmaların borçlu oldukları firmalara 3 aydan 2 yıla kadar ödeme yapmadığını belirterek, firmaların borçlarının devlet tarafından üstlenilmesi gerektiğini belirtti. Katıldığı bir TV programında Avrupa’da sürecin bu şekilde işlediğini söyleyen Baran, borçlu firmanın tüm mal varlığına el konulduğunu ve devletin borçları karşıladığını ifade etti. Konkordato ilan eden firmanın, konkordato sürecinden çıktıktan sonra devlet tarafından ödenen borçlarının da tahsil edilerek kalan mal varlığının firmaya iade edilebileceğini söyleyen Baran, devletten bu yönde adım beklediklerini bildirdi.
Acil eylem planı
Meclis’te toplantı düzenleyen CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da otomotiv sektörü için hükümete çağrı yaptı. Tarhan, “En kısa sürede otomotiv sektörünün geleceği planlanarak uygun politikaların belirlenmesi için iktidar, muhalefet ayrımı yapmadan elimizi taşın altına koymanın zamanı gelmiştir. Ticaret ve Sanayi bakanlıklarını ortak, acil eylem planı hazırlamaya çağırıyorum” dedi. Tarhan, bu yılın ilk yarısında yüzde 45 daralan sektörün ihracatla ayakta durmaya çalıştığını belirterek, “İç pazar neredeyse bitme noktasına gelmiştir” dedi.
Konut stoku fona geçsin
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün ise, bugün itibarıyla 800 bin ile 1 milyon arasında konut stoku bulunduğunu belirterek “Konutlar fon tarafından alınırsa sorun çözülmüş olacak. Fonu, Türkiye Emlak Katılım Bankası oluşturabilir” dedi. Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacının 900 bin olduğuna işaret eden Yenigün, “Son bir senedeki hareketler insanları belirsizliğe götürdü. İnsanlar önünü göremiyor, dövizde mi kalayım, yüksek faiz mi alayım, gidip daire mi alayım? Daire alımları azaldı” diye konuştu. Yenigün, bu öneriyi Türkiye Emlak Katılım Bankası yetkilileriyle de konuştuklarını belirtti.
Kredileri erteleyin
Irak’ın yumurtanın yanı sıra birçok ürünün ithalatını yasaklaması da sektör temsilcilerini ‘tedirgin’ etti. Yurtiçi piyasada yaşanan arz fazlası nedeniyle fiyatların maliyetlerinin altında kaldığını vurgulayan sektör temsilcileri iflasın eşiğine geldiklerini belirterek devletten ‘acil destek’ istediler. Akdeniz Su ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin (ASHİB) koordinasyonunda, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Ticaret ile Tarım Bakanlığı bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirilen ‘Kanatlı Sektör Çalıştayı’nda sektör temsilcileri ‘Acil Eylem Planı’ oluşturulmasını istediler. Hükümetten Irak pazarının acilen açılması için gerekli girişimlerde bulunulmasını talep edilirken, SGK primleri, Ziraat ve Eximbank kredilerinin ertelenmesini ve KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi istendi.