Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 9 Temmuz’da yaptığı görüntülü çağrısını değerlendiren siyasetçi Abdülbaki Erdoğmuş, iktidarın PKK gerekçesinin ortadan kalktığına işaret ederek, tüm kesimlere sorumluluk düştüğünü vurguladı
İmralı Adası’nda 26 yılı aşkın bir süredir ağır tecrit koşulları altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” kapsamında dün tarihi bir çağrı daha yaptı. Siyasetçi ve yazar Abdülbaki Erdoğmuş, Abdullah Öcalan’ın yaptığı görüntülü çağrıyı değerlendirdi.
Abdülbaki Erdoğmuş, demokrasi ve hukuk taleplerinde birleşmenin zorunlu olduğuna dikkat çekerek, otoriter ve vesayetçi siyaset anlayışının da terk edilmesi gerektiğini ifade etti.
‘Tarihi bir sürece tanıklık ediyoruz’
Tarihi bir sürece tanıklık edildiğini belirten Abdülbaki Erdoğmuş, süreci şöyle değerlendirdi:
“Silahlı mücadelenin son bulması, demokratik mücadeleyi güçlendirecektir. Silahların gönüllü teslim edilmesi ve PKK’nin kendisini feshetmesi, demokrasi ve barışın yolunu açacaktır. Onlarca yıldır PKK gerekçe yapılarak demokrasiye imkan ve yol verilmemiştir. Artık gerekçe ortadan kalktığına göre demokratikleşmeyi engelleyenler sorumlu olacaklardır.”
‘Muhatap siyasi iktidar’
Abdullah Öcalan’ın herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği yönündeki sözlerinin muhatabının öncelikle siyasi iktidar olduğunu ifade eden Abdülbaki Erdoğmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Muhatap siyasi iktidardır. Muhalefet de engellemek yerine sürecin tamamlanması için iktidara yardımcı olmalıdır. Toplumsal kesimler de üzerine düşeni yapmalıdır. Bu bağlamda herkese sorumluluk düşmektedir.”
TBMM’de bir komisyon kurulacak mı?
TBMM’de tatil başlamadan bir komisyon kurulmasını doğru ve önemli bulduğunu belirten Abdülbaki Erdoğmuş, PKK, varlığına son verdiğine göre sürecin uzatılması için bir neden olmadığını vurgulayarak yeni mekanizmaların oluşturulmasını doğru bulmadığını belirtti.
‘Vesayetçi siyaset bırakılmalı’
Yeni bir döneme girildiğini ve bu bağlamada artık hareket edilmesi gerektiğini aktaran Abdülbaki Erdoğmuş, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Yeni bir süreç başladığına göre artık geleceği konuşmalıyız. Geçmişte yaşananlarla yüzleşerek dersler çıkarmalıyız. Elbette sorgulamalar, eleştiriler olacaktır, olmalıdır da. Önemli olan yeni kırılmalara yol açmamaktır, tefrikaya düşmemektir. Demokrasi ve hukuk talebinde ittifak zorunludur. Silah bırakmak kadar otoriter ve vesayetçi siyaseti de bırakmak gerekir.”
Kaynak: MA