Türkiye’de muhalifleri biçmek için kullanılan yargıya hem içeriden hem de Avrupa Birliği’nden gelen eleştiriler üzerine AKP-MHP ortaklığıyla hazırlanan ‘yargı reformu paketi’ Meclis gündeminde. Hükümetin sözde reformun hak ve özgürlükleri genişletmeyi amaçladığını duyursa da muhalefet partileri ve hukukçular paketin toplumun beklentilerini karşılamaktan çok uzak olduğunu özellikle “düşünce suçları” konusunda hiçbir açılım sağlamadığını düşünüyor. DW Türkçe’den Hilal Köylü haberinde Terörle Mücadele Kanunu’ndan, Ceza Kanunu’na kadar uzanan geniş yelpazede 15 ayrı kanunda değişiklik öngören 39 maddelik paketin gazetecilik faaliyetlerinden ötürü yargılanan, tutuklu gazeteciler için umut olmayacağı görüşlerine yer verdi.
Zaten var uygulanmıyor
Öyle ki, pakette Terörle Mücadele Kanunu’nun “terör propagandası”nı düzenleyen 7. maddesinde gazetecileri doğrudan ilgilendiren bir değişikliğe gidiliyor. Değişiklikle kanuna “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağı vurgulanmaktadır” hükmü ekleniyor. Eski cumhuriyet savcılarından, yargıçlar sendikası YARSAV’ın kurucularından Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Eleştirinin, haber verme sınırlarını aşmayan yayınların suç olmadığı zaten İnsan Hakları Sözleşmesi’nde, Anayasa’da zaten var ve güvence altında” diyor.
‘Özgürlük getirmez’
Kişinin sahip olduğu hak ve özgürlüğün TMK’ye eklenmesinin reform olamayacağına dikkat çeken Eminağaoğlu, “Siyasi iktidar, gazetecilerin Türkiye’de sadece gazetecilik yaptıkları için cezalandırıldığını bu düzenlemeyle kabul etmiştir ama gazetecilere özgürlük alanı açılacağını söylememiştir” çıkışında bulundu. Eminağaoğlu, böylesi bir kabulün üstüne düşünceye, ifadeye özgürlüğün yolunun açılmasının mümkün olmadığını vurguladı
‘Gazeteci ciddiye alınmıyor’
Medyadaki hak ihlallerini düzenli olarak raporlayan gazeteci Barış Yarkadaş da ‘yargı reformu paketi’nin gazetecilerin cezaevinden çıkmasının yolunu açmayacağını dile getirdi. Yarkadaş, TMK’ye eklenen hükme gönderme yaparak, hükümetin “Haber yazmak, tweet mesajı yayınlamak suç değil. Gazeteciliği cezalandırmayacağız” mesajı vermeye çalıştığını söyledi. Yarkadaş, “İktidar gazetecilerin sadece gazetecilik faaliyetlerinden ötürü yargılandığını kabul etmenin yanı sıra, gazetecilik faaliyetlerini ciddiye almadığını açıkça ilan ediyor” eleştirisinde bulundu. Yarkadaş’a göre sadece Eylül’de 10 gazeteci 29 yıl hapis cezası aldı. İstanbul Barosu eski başkanlarından avukat Turgut Kazan ise ifade özgürlüğünün Ceza Kanunu’nun 285 ve 301. maddelerinde olduğuna dikkat çekti. Kazan, “İfade özgürlüğünü terör suçu sayıyorlar. Ama eleştiri ve haberin terör suçu içinde olmadığını dile getiriyorlar. Avrupa’ya şirinlik yapmaya çalıyorlar. Böyle saçmalık olmaz” çıkışında bulundu.
ANKARA