Rusya, Ortadoğu’da ABD’nin nüfuz alanında etkisini giderek genişletiyor. Washington’un bölgedeki en önemli askeri ve ekonomik partnerlerinden Suudi Arabistan ile 20 anlaşma imzalandı. Bu milyarlarca doları buluyor
ABD’nin İran’a karşı karışık mesajlar vermesiyle istediğini alamayarak Rusya’ya bakan Suudi Arsabistan’ı uzun aradan sonra ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, büyük projeler kotarmaya, ABD ile makası açtırmaya çalışıyor. Putin Suudi Arabistan’la aralarındaki iş birliğinin güvenlik ve küresel enerji piyasalarındaki istikrara yönelik olduğunu belirterek, “Bu işbirliği olumlu sonuçlar veriyor” dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin, 2007’den bu yana ilk defa gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyaretinde, Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud’un yanı sıra Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü. Putin’in ziyareti kapsamında iki ülke arasında enerji, petrokimya, ulaşım, yapay zeka, havacılık, kültür, sağlık ve tarım gibi alanlarda 20 anlaşma imzalandı.
Putin’in ziyareti kapsamında OPEC ile OPEC üyesi olmayan ülkeler arasında iş birliğini güçlendirmeye yönelik bir anlaşma da imzalandı. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman tarafından imzalanan anlaşma, OPEC ile Rusya’nın başını çektiği OPEC üyesi olmayan bazı ülkelerin uzun vadeli iş birliğini öngörüyor. İmza töreninde konuşan Suudi bakan, “Bu anlaşmanın, Rusya ile başarılı bir iş birliği için güçlü bir kalıcı platform olacağını ve dünya pazarına daha fazla istikrar kazandıracağını, petrol piyasalarında yaşanan dalgalanmaları kontrol edeceğini umuyorum.” diye konuştu. 14 Ekim’de Veliaht Prens Selman’la görüşmesinde Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendiren Putin, “Ticaretimiz büyüyor. Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ile ortak projelere 10 milyar dolar bütçe ayırdı.
Riyad’a dahil olmak üzere çeşitli yatırımlara yönelik anlaşmalar sağladık.” diye konuştu. İki ülkenin önemli uluslararası ve bölgesel sorunlarda da işbirliği yaptığına işaret eden Putin, “Terör sorununun yanı sıra, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki krizlerin siyasi ve diplomatik açıdan uzun vadeli bir şekilde çözülmesi için birlikte duruyoruz” dedi. Küresel enerji piyasalarına yönelik iş birliğinin de önemli olduğunu anlatan Putin, şöyle konuştu: “Ülkelerimizin etkin katılımıyla, petrol üretimimizi kısmaya yönelik Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) nezdinde vardığımız anlaşmanın uzatılması mümkün kılındı.
Suudi Arabistan’la Rusya arasındaki işbirliği güvenlik ve küresel enerji piyasalarındaki istikrara yönelik. Bu işbirliği olumlu sonuçlar veriyor.” Kralı Selman bin Abdülaziz ile görüşen Putin, “İkili işbirliğimiz bölgede barış ve güvenliğin sağlamlaştırılmasının yanı sıra küresel enerji sektöründe istikrarın sağlanmasına yönelik. Tüm bu işbirliklerinin olumlu sonuçları oluyor” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rus devlet kanalı Pyerviy Kanal’a ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Putin’in ziyaretinin, 2007’deki son ziyarete kıyasla iki ülke arasındaki ilişkilerin niteliksel olarak yeni bir seviyeyi yansıttığını belirten Lavrov, “Bu ziyaret, Putin’in ikinci başkanlık dönemine denk geldiği için tarihi bir öneme de sahip. Putin’in Ortadoğu’ya ziyareti, Rusya’nın Körfez ülkeleri ve genel olarak Ortadoğu’nun önde gelen ülkeleriyle etkileşime girmenin önemini gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya adım adım ilerliyor
Kremlin 2015’te Suriye’ye asker göndererek Ortadoğu’da gücünü arttırmaya başlamış, iç savaşta İran’la birlikte Beşar Esad’ın yanında yer almıştı. Türkiye’nin Suriye’ye yerleşen Rusya’nın uçağını Hatay sınırında düşürmesiyle yaşanan kriz 15 Tmemmuz darbe girişimi sürecinde yön değiştirmiş, Türkiye ile de anlaşma yapılmıştı. Türkiye’nin ÖSO ile iş yapmasına göz yumulurken S-400 satılmış, doğalgaz boru hattı, nükleer santral ihaleleri almıştı. İran ile ilişkileri geliştiren Rusya, İran’ın önemli düşmanlarından Suudi krallığı ile de ilişki geliştirdi. Ziyaret, Suudi Aramco petreol tesislerine füe saldırısı sonrası İran’ın suçlanmasıyla büyüyen krize denk geldi. Putin, ABD’nin Patriotlarının Suudileri koruyamadığını söyleyerek Rus savunma sistemi teklif etmişti. Rusya’nın Mısır yönetimiyle de anlaşmalar yaptığı basına yansımıştı. Putin’in Suudi Arabistan’ın S-400 sistemleri satmak isterken, bu ABD’de rahatsızlık unsuru. Putin’in ziyaretinden hemen önce Washington, Suudi Arabistan’a ek hava savunma sistemleri ve 3 bin asker ve Patriot gibi ağır silah gönderme kararı alması dikkat çekmişti.
Nükleer füzeli tatbikat
Rusya Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İş Birliği Merkezi Müdür Yardımcısı Evgeniy İlyin, ülkesinin düzenleyeceği “Gök Gürültüsü-2019” stratejik nükleer silah tatbikatında 16 seyir ve balistik füzenin fırlatılacağını duyurdu. İlyin, başkent Moskova’da düzenlediği brifingde, 15-17 Ekim’de yapılacak “Gök Gürültüsü-2019” askeri tatbikatta tatbikatta 12 bin asker, 300 savaş teçhizatı, 105 uçak, helikopter, 15 savaş gemisi ve 5 nükleer su altı gemisi yer alacak. Rusya donanmasına ait Amiral Makarov gemisi de, Doğu Akdeniz’de Kalibr füzeleri ve uçaksavar sistemleri denedi.
RİYAD