Rusya-Ukrayna Savaşı 51. günde de devam etti. Rusya sınırına 40 km mesafede olan Kharkiv’de sokak çatışmaları sürerken savaşın başından beri 24’ü çocuk en az 503 sivilin öldürüldüğü iddia edildi. Rus amiral gemisi denen Moskova’nın da battığı kabul edildi
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat’ta başlattığı savaş 51. günde de devam etti. Bombardıman ve çatışmalar doğu ve güney kentlerinde 15 Nisan’da devam etti.
Ukrayna’nın doğusunda Rusya sınırına 40 kilometre uzaklıkta olan 1.5 milyon nüfuslu Kharkiv (Harkiv) bölgesinin valisi Oleg Synegubov, 24 Şubat’tan bu yana Kharkiv’da en az 503 sivilin öldüğünü söyledi. Telegram’da yayın yapan Oleg Synegubov, hayatını kaybedenler arasında 24 çocuğun olduğunu söyledi: “Bu masum bir sivil nüfus, onları hiçbir ömür affetmeyeceğiz.” Ölü sayısı bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. Kharkiv; Harkiv veya Harkov olarak da yazılıyor. Rus nüfusunda çok olduğu Kharkiv sanayi kentlerinden. Tank üretim yeri, Turboatom türbinleri üretiliyor. Uzay teknolojisi, nükleer elektronik üretiliyor.
CIA şefinin ‘nükleer’ iddiası
Georgia Tech Üniversitesi’nde öğrencilerin sorularını yanıtlayan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Rusya güçlerinin Ukrayna’da Kremlin’in arzuladığı şekilde gitmediğini söyledi. Burns, bu nedenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da taktik nükleer silah kullanabileceğini iddia etti. Burns, “Açıkçası çok endişeliyiz. Başkan Joe Biden’ın çok kaygılı olduğunu, nükleer çatışmanın mümkün olduğu bir eşikten ve üçüncü dünya savaşından kaçınmaya çalıştığını biliyorum” dedi. Burns Putin için “Putin neredeyse mistik bir inanca sahip, Rusya’nın etki alanını yeniden inşa etmenin kaderi olduğunu düşünüyor” dedi. Burns kavgacı ve revizyonist bir Rusya’nın giderek daha çaresiz bir ülke olabileceğini söyledi.
Moskova kruvazörü battı
Ukrayna’nın iki Neptün seyir füzesiyle 13 Nisan’da vurduğunu iddia ettiği Rusya’nın Moskova kruvazörünün battığı kabul edildi. Daha önce yangın ve patlama olduğunu, ekibin tahliye edildiğini açıklayan Rusya Savunma Bakanlığı 14 Nisan’da Moskova kruvazörünün battığını duyurdu.
Rusya’nın resmi ajansı Sputnik’in haberinde “Rusya Savunma Bakanlığı: ‘Moskova’ kruvazörü limana çekilirken battı” ifadeleri kullanıldı.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestovich, “Yılan Adası’nı kuşatan Moskova isimli 510 mürettebatlı gemi vuruldu” demişti. Geminin üstünde S-300 savunma sistemi olduğu halde, yakındaki Kırım’da S-400 savunma sistemi olduğu halde geminin nasıl korunamadığı soruları gündeme geldi.
S-300’ler koruyordu
Odessa açıklarında vurulan Moskova adlı savaş gemisinin amiral gemisi (Bir savaş filosunu yöneten, en ağır silahlarla, en iyi teçhizatla donatılmış olduğu gemi Bayrak gemisi de deniyor) olduğu haberleri çıktı. Moskova kruvazörü 2015’ten itibaren Suriye’de de kullanılmıştı.
Gemi SSCB döneminde Ukrayna’nın Mykolaiv kentinde inşa edildi. 186 metre uzunluğundaki gemi 1979’da Slava adıyla denize indirildi. Daha sonra adı “Moskova” olarak değiştirildi. 2000’de Karadeniz filosunun önemli parçasına dönüşen Moskova Kruvazörü,
16 adet 700 kilometrelik menzile sahip P-1000 Vulkan tipi gemisavar füzeleri ile S-300 hava savunma sistemi ile korunuyordu.
Gemi Rusya’nın müdahil olduğu Suriye’deki savaşta Akdeniz’deki Rusya’ya ait Hmeymim Hava Üssü’nün korunmasında rol oynadı.
Türkiye: Ukrayna’nın sahilinde 22 gemimiz var
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu savaşın sürdüğü Ukrayna sahillerinde 22 gemilerinin beklediğini açıkladı.
Karaismailoğlu “Ukrayna’nın Karadeniz’deki sahilinde bekleyen 22 tane gemimiz var. Ukrayna Büyükelçisi ile istişare yaptık. O gemileri oradan almamız gerekiyor. Başlarda 200’ün üzerinde mürettebat vardı. Bunların bir kısmını tahliye ettik. Şimdi 90 tane daha mürettebat var ama onlar tahliye talebinde bulunmadılar” dedi.
‘Mayınlar endişe yaratıyor’
Karaismailoğlu denizde dolaşan “serseri” mayınlara ilişkin de şunları söyledi: “Mayınlara ilişkin 2 tarafta farklı şeyler söylüyor ama o mayınların bu kadar kısa sürede İstanbul yakınlarına kadar gelmesi mümkün değil çünkü Ukrayna’daki mayınların serbest bırakılması bize garip geliyor. O yüzden sürekli mayın tarama gemileri dolaşıyor. Tabi bu da bir endişe yaratıyor.”
İsveç ve Finlandiya’ya Moskova uyarısı
Savaş ile birlikte İsveç ve Finlandiya’da NATO’ya üyelik gündeme gelirken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, İsveç ve Finlandiya ile ilgili açıklama yaptı. Zaharova, “Tercihi, İsveç ve Finlandiya makamları yapacak. Ama bunun, ikili ilişkilerimizde ve Avrupa güvenlik mimarisinde bir bütün olarak yol açacağı sonuçları iyi anlamaları gerek” dedi.
NATO’ya üyeliğin İsveç ve Finlandiya’nın uluslararası prestijine katkı sağlamasını muhtemel görmediklerini söyleyen Zaharova, tarafsızlık statüsünün her iki ülkeye “itimat edilebilecek bir seviyede güvenlik temin ettiğini” kaydetti.
Rus dışişleri sözcüsü, askeri bir ittifaka üyeliğin ise İsveç ve Finlandiya’ya “ulusal güvenliklerini güçlendirme yetkinliği sunmayacağını” iddia etti. Zaharova, her iki ülke için, “Kendilerini otomatikman NATO cephe hattında bulurlar” dedi.
Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Rusya eski Başkanı Dmitry Medvedev de İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması durumunda Rusya Federasyonu ile NATO ittifakının kara sınırlarının uzunluğunun iki katından fazla olacağını kaydetti.
Medvedev “Doğal olarak, bu sınırların güçlendirilmesi gerekecektir. Rusya, kara kuvvetleri ve hava savunmasını genişletecek, Finlandiya Körfezi sularında da donanmasını önemli ölçüde güçlendirecektir. NATO’ya katılma olasılığını vahşi bir ciddiyetle tartışıyorlar. İttifakın kendisi onları kelimenin tam anlamıyla mümkün olan en kısa sürede ve minimum bürokratik prosedürlerle kabul etmeye hazır. Birleşik Devletler şimdi Hoş Geldiniz mesajı yayınlıyor! Kuzey Avrupa temsilcilerine kelimenin tam anlamıyla tüm NATO kapıları açık. Bu ne anlama geliyor? Bu, Rusya’ya karşı resmi olarak kayıtlı tehdit unsuru ülkeler sayısında artış anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Ayrıntılar geliyor