Rusya-Ukrayna Savaşı 78. günde de sürdü. Ukrayna güçlerini sınır aşıp Rus köyünü ele geçirdiği öne sürüldü. Ukrayna yönetiminin 73 Rus denizciyi gözaltında tuttuğu da kaydedildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Almanya’yı ziyaret etti. BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan kınama içeren karar tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi
Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya açtığı savaş 12 Mayıs’ta da devam etti. Rusya’nın olbastlarından olan ve Ukrayna sınırında bulunan Belgorod Oblastı’da bir Rus köyünün Ukrayna güçlerinin kontrolüne geçtiği iddia edildi. Rusya’nın resmi ajansı Sputnik “Belgorod yönetimi, Ukrayna güçlerinin bir Rus köyünü ele geçirdiğine dair haberleri yalanladı” haberi geçti.
Rusya güçleri de Kharkiv (Harkov) Bölgesi’nde Rusya sınırı yakınında bombardıman yaptı..
73 Rus denizci
Ukrayna yönetiminin 73 Rus denizciyi gözaltında tuttuğu da kaydedildi. Sputnik haberine göre Kremlin yönetimi “Kiev rejimi, 73 sivil Rus denizciyi esir tutuyor” açıklaması yaptı.
Rus varlıkları
Ukrayna’daki Rus varlıklarına el koyulmasını öngören kararname Yüksek Rada’da (Verkhovna Rada, Ukrayna Parlamentosu) kabul edildi
Kuleba Almanya’da
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Almanya’yı ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba 12 Mayıs Perşembe günü Berlin’de yaptığı açıklamada, tam üyeliği elde etmek uzun zaman alacak olsa bile ülkesine Avrupa Birliği’nde bir yer ayrılmasını istediğini söyledi. Kuleba “Bu, Ukrayna’nın AB’ye mümkün olan en hızlı üyeliği ile ilgili değil. Ancak bu yerin Ukrayna için rezerve edildiğini bilmek bizim için çok önemli. Ukrayna’nın Avrupa’ya ait olduğunu, Avrupa ailesine ait olduğunu sık sık duyuyoruz ve şimdi bu yeri görmek istiyoruz” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hafta başında Ukrayna gibi bir adayın AB’ye katılmasının “on yıllar” alacağını söylemişti. Macron, bunun yerine Ukrayna veya Brexit (İngiltere’nin AB’den ayrılması) sonrası İngiltere gibi üyeleri içerecek daha geniş bir Avrupa siyasi topluluğunun oluşturulabileceğini söylemişti.
Finlandiya’ya tehdit
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ortak açıklama yapıp Finlandiya’nın NATO üyeliği için başvuruda bulunulacağını açıkladı.
Finlandiya’nın NATO üyeliği için açıklamalar yapması üzerine Rusya’dan tehdit geldi. Rusya Dışişleri “Finlandiya NATO’ya üye olursa askeri-teknik nitelikte karşı adımlar atacağız” dedi.
Kosova başvurdu
Avrupa’nın genç devletlerinden Kosova Avrupa Konseyi’ne üyelik başvurusunda bulundu.
Olaf Scholz’dan destek
Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin’in ülkelerinin “gecikmeden NATO üyeliğine başvurulması gerektiğini” bildiren ortak açıklamasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebstreit, yazılı açıklamada, Scholz’un Cumhurbaşkanı Niinistö ile telefonda görüştüğünü belirtti. Hebestreit, görüşmenin odağında Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın sonrasında Avrupa’daki güvenlik durumu ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımının bulunduğunu aktardı. Hebestreit, “Şansölye Scholz, Finlandiya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı Sanna Marin’in ülkelerinin gecikmeden NATO’ya katılımına ilişkin bugünkü bildirisini memnuniyetle karşıladı ve Alman hükümetinin Finlandiya’ya bu yolda tam destek vereceği güvencesini verdi” ifadesini kullandı.
BM İnsan Hakları Konseyi’nde tasarı kabul edildi
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 12 Mayıs 2022 Perşembe düzenlediği Ukrayna Özel Oturumu’nun sonunda, Rusya’nın saldırılarından ötürü Ukrayna’da kötüleşen insan hakları durumunun daha yakından incelenmesi ve Rusya’nın sebep olduğu hak ihlallerinin kınanması için karar metni oylamaya sunuldu.
Karar tasarısı, 2 ret oyuna karşı 33 kabul oyuyla onaylanırken, konseyin 12 üyesi çekimser oy kullandı.
Karar metninde Rusya’nın savaşın başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana yaptığı insan hak ihlalleri kınanırken, Rusya’ya, “Ukrayna’da çatışmalardan etkilenen bölgelerde sivillere acil ve müdahalesiz erişimin sağlanması üzere uluslararası kuruluş temsilcilerine izin verme” çağrısı yapıldı. Ukrayna için kurulan bağımsız uluslararası inceleme komisyonunun başkent Kiev, Çernihiv ve Kharkiv (Harkiv) bölgelerinde yaşanan insan hakları ihlallerini ele alarak sorumlular hakkında hesap sorulması talebinde bulunulan karar metninde, kuşatma altındaki Mariupol’de ateşkesin sağlanması ve sivil tahliyeleri sürecinin yavaş işlemesine yönelik endişeler dile getirildi. Karar metninde Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine Konsey’in tam desteği yinelendi.
DIŞ HABERLER