Silêmanî’de gerçekleştirilen imha törenin ‘yeni bir mücadelenin başlangıcı’ olduğunu söyleyen DEM Partili Salihe Aydeniz, anadilde eğitim, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve eşit yurttaşlığın güvenceye alınması gibi adımların atılması gerektiğini vurguladı
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, görüntülü çağrısı 9 Temmuz’da kamuoyuyla paylaşıldı. Abdullah Öcalan, “Varılan aşama, yeni adımlarla pratiğe geçmeyi gerekli kılmaktadır. Silahın değil, siyasetin ve toplumsal barışın gücüne inanıyorum. Ve sizi de bu ilkeyi hayata geçirmeye çağırıyorum” diye kaydetti. Çağrının ardından Barış ve Demokratik Toplum Grubu, 11 Temmuz’da Federe Kürdistan Bölgesi’nin Silêmanî kenti kırsalındaki Casenê Mağrası’nda silahlarını imha etti.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis İdare Amiri Salihe Aydeniz, süreç için bundan sonra yapılması gerekenler hakkında konuştu. Töreninin “tarihi bir dönemeç” olduğunu söyleyen Salihe Aydeniz, “Kürt halkı için Newroz neyse silahların yakılması da aynı anlamdadır. Silahların yakılması yeni bir mücadelenin başlangıcı ve kararlılığı anlamına geliyor” dedi.
‘Bu adım Ortadoğu’nun geleceği içinde önemli’
Salihe Aydeniz, “Tören ile tarihi bir adım atıldı. Bu tarihi adım, sadece Kürt sorunun Türkiye’de çözümünü kapsamıyor. Aynı zamanda Ortadoğu’nun geleceği için de önemli bir adım. Çünkü Kürt sorunun çözümü için sunulan perspektif, aslında Ortadoğu’nun yönetimi, Ortadoğu’nun kendini şekillendirmesi için sunulan alternatif bir perspektiftir. O yüzden bu adımın sadece Kürt sorununun çözümü için değil, Ortadoğu’da yaşanan çoklu krizlere de bir çözüm adımı olarak görmek gerekir” diye belirtti.
‘Yasal ve anayasal değişikliklerin olması gerek’
Törende açıklanan metinde yer alan “demokratik entegrasyon” ve “yasal adım” vurgularına dikkati çeken Salihe Aydeniz, “Meclis’te komisyon kurulmasına dair bir çaba var. Silah bırakmanın devamının gelebilmesi için karşılıklı adımların atılması gerekiyor. Zemininin güçlü, sağlam, samimi ve kararlı olması lazım. Entegrasyon için yasal ve anayasal güvencelerin, yasal ve anayasal değişikliklerin olması gerekiyor. Meclis’te yer alan bütün siyasi partiler ve toplumun tüm kesimlerine iş düşüyor” diye konuştu.
‘Demokratikleşme için adımların atılması şarttır’
Abdullah Öcalan’ın ve PKK’nin “demokratik siyaset” vurgularına dikkat çeken Salihe Aydeniz, “Bu kararlılığı gösteren kişilerin demokratik siyaset yapması için anayasal adımların atılması, yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ayrıca Meclis’te kurulması planlanan komisyon da demokratik siyasetin adımlarından biridir. Türkiye’nin demokratikleşmesi için adımların atılması şarttır. Kürt halkının anadilde eğitim hakkı, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve tüm inançların eşit yurttaşlık temelinde anayasal güvenceye alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Salihe Aydeniz, barış ve demokratik çözüm sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için iktidarın kullandığı dile dikkat etmesi gerektiğinin de altını çizerek, “Bazıları televizyon ekranlarında meseleyi başka yerlere çekmeye çalışıyor. Ortak vatanda, demokratik bir Türkiye’de yaşayabilmenin çalışmasını, sorumluluğunu yürütebilmenin dili kurabilmeliler” dedi.
‘PKK kararlı’
PKK’nin samimi ve kararlı olduğunu aktaran Salihe Aydeniz, Besê Hozat’ın sözlerini hatırlattı. Saliha Aydeniz, “Bir kere, önce bir kadın, bir Alevi, bir Kürt olarak orada yer aldı. Bu kararlılığın, cesaretin ve samimiyetin göstergesidir. Aynı şekilde, bu işi çözecek diğer tarafın, yani devletin ve hükümetin; yine Türkiye toplumunun da bunu böyle okuması gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: MA