Keçên Sineyê üyeleri, Rojhilat Kürdistan’nda yaşayan Kürt kadınların sanat alanında büyük oranda yer aldıklarına dikkat çekerek, sanatın Kürt halkının tarihinin bir parçası olduğunu söyledi
İran’ın kadın düşmanı politikalarına rağmen kadınlar yaşamın birçok alanında ön plana çıkmaya devam ediyor. Devletin baskı ve sindirme politikalarına rağmen Kürt kadınlarının direniş biçimleri ise dikkat çekiyor. Keçên Sineyê isimli müzik grubu 2 yıldır Rojhilat Kürdistan’ında çalışmalar yürütüyor. 8 kadın üyeden oluşan grup, bilgi ve yetenekleriyle Kürt kültür ve sanatını korumaya özen gösteriyor.
Kürt renkleriyle sanat
Keçên Sineyê üyeleri, yaptıkları çalışmalara ilişkin Rojnews’e konuştu. Grup üyelerinden Wehîdî Pûr, konuşmasının başında grubun çalışmalarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Grubumuz sürekli konserlere katılıyor. Sine şehrinde verdiğimiz konseri bin 200 kişi izledi. Sanatımızla, dört parça Kürdistan’da halkımıza güzel ezgiler sunmak için çaba harcıyoruz. Böylece Kürt kadınlar, şarkılarımızdan keyif alarak sanat dünyasına daha fazla dahil olabilir.”
Kürtçe’nin tüm lehçeleri
Grubun diğer müzik gruplarından farkına dair değerlendirmelerde bulunan Wehîdî Pûr, “Keçên Sineyê Grubu, Kürt sembolleri ve geleneksel kıyafetleriyle çalışmalar yürütüyor ve tüm Kürt lehçelerinde şarkılar söylüyor. Ayrıca kıyafetlerimizin tasarımı özgünlüğümüzü yansıtıyor ve sanatsal çalışmalarda estetik bir örnek teşkil ediyor” dedi.
Amacımız Kürt sanatını tanıtmak
Grup üyesi Rojîn Davudi, Rojhilat Kürdistan’ında kadınların sanatsal faaliyetlere katılımına ilişkin şunları söyledi: “Şu anda Kürt kadınlar sanat alanında önemli bir oranda yer alıyor. Aileler, kız çocuklarını ve kadınları destekliyor. Önlerindeki engeller de azalmış durumda. Dört parça Kürdistan’da folklorik şarkılar sunmak, geleneksel Kürt kıyafetlerini ve kültürünü korumak bizim için çok değerli.”
Bir diğer grup üyesi Awrîn Fexir ise Kürt sanatının önemine dikkat çekerek, “Etkinliklerde ve konserlerde en çok folklorik Kürt şarkılarını seslendirmeyi tercih ediyoruz. Sözlerin tamamının Kürtçe olmasına özen gösteriyoruz. Sanat, halkımızın tarihinin bir parçasıdır. Amacımız Avrupa’da konserler vererek Kürt sanatını ülkelerde tanıtmaktır” diye belirtti.
Fexir, sözlerini şöyle noktaladı: “Doğu Kürdistan’da kadınların sanatsal çalışmalardaki durumu oldukça iyi. Her evde müzik aletleri var. Şu an çok iyi bir fırsat var ve kadınlar tüm sanat dallarını öğrenebilir. Her kadının kendine ait özel bir sanatsal yönü olmalı.”
DIŞ HABERLER