Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleşecek adli yıl açılış törenine katılmayan barolar, Yargıtay’ın hedefi oldu. Peş peşe Saray’a gitmeyeceklerini açıklayan baro sayısı ise giderek artıyor
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sarayında (Beştepe) 2 Eylül’de yapılacak adli yıl açılış töreni için gelen daveti reddeden barolara Yargıtay Başkanlığı’ndan karşı açıklama geldi. Barolara sert bir dille tepki gösteren Yargıtay Başkanlığı açıklamasında, “Adli yıl açılış davetiyeleri dolayısıyla Yargıtay’a yönelik haksız ve ölçüsüz eleştirileri yapan bazı baroların, yakın geçmişte tüm dünyanın kabul ettiği insan hakları metinlerine dahi karşı çıkması, feraset düzeylerinin açık bir göstergesi olup, bu tür ithamların toplumun vicdanında karşılık bulmayacağı şüphesizdir” denildi.
Yargıtay’dan yapılan açıklamada şöyle denildi: “2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni hazırlıkları kapsamında, yargının kurucu unsurlarından biri olan savunma mesleğine duyulan saygı ve gösterilen önemden dolayı tüm baro başkanlıklarına davetiye gönderilmiş olup, ayrıca Türkiye Barolar Birliği Başkanı da avukatlar adına konuşma yapmak üzere davet edilmiştir. Türkiye Barolar Birliği Başkanı ile çoğunluk baro başkanları kendilerine yapılan daveti kabul ettiklerini belirtmişlerdir. Bazı barolar ise yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, yargı etiği ilkeleri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gibi bir dizi başlık altında adalet sistemine ilişkin eleştirilerini dile getirerek, söz konusu davete iştirak edemeyeceklerini ifade etmiş ve görüşlerini de kamuoyu ile paylaşmışlardır. (…) Yargıya ilişkin etkinliklerin geniş katılımlı, demokratik ve kapsayıcı olmasına özel önem verilmekte olup, ülkemizdeki tüm baro başkanları adli yıl açılışına davet edilmiştir. Davete nasıl karşılık verileceği baroların takdirinde olan bir konu olmakla birlikte, gönderilen davetiye vesilesiyle Yargıtay’ın siyasi etki altında olduğuna dair ithamlar ile başlayan bir dizi suçlamalar hiçbir insaf ve adalet ölçüsü ile bağdaşmamakta olup, üzüntüyle karşılanmıştır. Yargıtay hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli reformları gerçekleştirmiş ve insan haklarına evrensel düzeyde katkı sağlamıştır. Bu suçlamaları yönelten baroların bir kısmının, Yargıtay’ın öncülüğünde geliştirilen Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi (İstanbul Bildirgesi) dolayısıyla Yargıtay’a yönelik eleştirileri halen kamuoyunun hafızasında olup, 9 Kasım 2018 tarihli basın açıklaması ile halkımız bu konuda bilgilendirilmişti. O tarihten sonra İstanbul Bildirgesi 13-24 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılan Birleşmiş Milletler Suçun Önlenmesi ve Ceza Adaleti Komisyonu’nun 28. Oturumunda kabul edilmiş, 23 Temmuz 2019 tarihinde de Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey’de onaylanmıştır. Dolayısıyla adli yıl açılış davetiyeleri dolayısıyla Yargıtay’a yönelik haksız ve ölçüsüz eleştirileri yapan bazı baroların, yakın geçmişte tüm dünyanın kabul ettiği insan hakları metinlerine dahi karşı çıkması, feraset düzeylerinin açık bir göstergesi olup, bu tür ithamların toplumun vicdanında karşılık bulmayacağı şüphesizdir.”
Barolardan peş peşe veto
2 Eylül’de Saray’da yapılacak olan 2019-2020 yılı adli yıl açılış törenine birçok baro peşpeş katılmama kararını açıkladı. İzmir Barosu’nun yaptığı açıklamayla daveti reddetmesi üzerine İstanbul, Muğla, Antalya, Adana, Aydın, Van, Ordu, Bursa, Mersin, Eskişehir, Balıkesir, Hatay, Düzce, Kocaeli, Ankara, Urfa, Kırklareli, Amasya, Denizli ve Muş Barosu’ndan sonra Antep Barosu da Yargıtay’ın davetini reddetti. Antep Barosu da Saray’a gitmeyi reddetti. Antep Barosu’nun daveti reddetmesiyle açılışa katılmayı reddeden baro sayısı 41’e yükseldi.
‘Bizi temsil etmiyorsunuz’
İzmir Barosu, TBB’nin Yargıtay’ın 2 Eylül’de Beştepe Sarayı’nda yapacağı 2019-2020 yılı adli yıl açılış törenine katılacak olmasına ilişkin Twitter hesabından “Bizi temsil etmiyorsunuz” başlıklı açıklama paylaştı. Baronun Twitter hesabından yayımlanan açıklamanın devamında şöyle denildi: “İzmir Barosu’nun 111 yıldır olduğu gibi bugün de hiçbir muktedirin önünde eğilmeyerek, temel hak ve özgürlüklerin korunması, demokrasi, insan hakları ve evrensel hukuk ilkelerinin uygulanması için erkler ayrılığı mücadelesini sürdürmektedir. Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür merkezinde yapılacak olan adli yıl açılışına katılma kararı alarak nezdinizde meşrululuğunuzu yitirmiş olduğunuzdan düzenlenecek törene İzmir Barosu’nu temsil etmediğiniz hususunu bilgilerinize sunarız.”
Başka protestolar da olabilir
Beştepe’deki Saray’da gerçekleşecek Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılmayacağını açıklayan 41 barodan biri olan İstanbul Barosu’nun başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu, Türkiye’de baroların ilk defa Yargıtay Başkanlığı’nın törenini boykot ettiğini vurguladı. “Güçler ayrılığı ilkesi yok edildi” diyen Durakoğlu, “Erdoğan ve Yargıtay mesajı almazsa başka protestolar da olabilir” dedi.
Saray dolsun diye
Yargıtay Genel Sekreterliği, Beştepe’deki Sarayı’nda gerçekleşecek adli yıl açılış töreni için dairelerine bir yazı gönderdi. Yargıtay gönderdiği yazıda, her daire ve bölümden tetkik hakimleri, cumhuriyet savcıları ve beş personelin katılımını zorunlu tuttu. Yargıtay Genel Sekreteri Yusuf Ziyaattin Cenik imzasıyla gönderilen 11 Temmuz 2019 tarihli yazıda 2019/202 yılı Adli Yıl Açılış Töreni’nin 2 Eylül 2019 Pazartesi Günü saat 10.00’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kongre ve Kültür Merkezi Salonu’nda yapılacağı belirtildi.
Önemli bir gelişmeymiş
Beştepe’de yapılacak olan adli yıl açılışına katılacak olan Türkiye Barolar Birliği’ne huhukçulardan tepki yağdı. TBB, Feyzioğlu’nun katılacağı açılışta konuşma yapacağını belirtmişti. Konuya ilişkin, TBB yetkilileri, “Yapılan kanun değişikliği ile Barolar Birliği Başkanı’nın konuşması kaldırılmıştı. 2 yıl aradan sonra aynı gelenek yeniden başlatılmış olacak. Bizim için önemli bir gelişme” açıklaması yaptı.
ANKARA