HDP’nin tutuklu eski milletvekili Selma Irmak, açlık grevi eylemi nedeniyle yargılandığı davada beraat etti
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu eski milletvekili Selma Irmak hakkında 5 Eylül 2016’da PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin 50 kişilik grupla girdikleri açlık grevinde “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Irmak, tutuklu bulunduğu Kocaeli 1 No’lu Kadın Kapalı Cezaevi Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) duruşmaya katılırken, avukatı Reyhan Yalçındağ duruşmada hazır bulundu.
Suçlamaları reddetti
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada hakkındaki iddialara ilişkin savunma yapan Irmak, atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, “Siyasetçi olarak var olan sorunlar karşısında çözüm önerilerimizi farklı farklı yöntemlerle sunarız. Sayın Öcalan’ın 2016 yılında kalp krizi geçirdiğine dair haber yayıldı. Sağlık durumuna dair sağlıklı bir bilgi almak için o dönem 50 milletvekili açlık grevine girdik. Herhangi bir konuşmam olmadı, slogan atmadım. Ben milletvekili olarak orada açlık grevine girdim. Yasa dışı hiçbir eylemimiz olmadı” dedi.
İddia makamı mütalaasında, bilirkişi raporunda yer verilen Irmak’ın eylemde herhangi bir konuşma ve slogan atmadığı tespitine yer vererek, Irmak’ın üzerine atılı “Örgüt propagandası yapmak” suçunu işlemediği gerekçesiyle beraatına karar verilmesi talebinde bulundu.
Beraat kararı
Irmak’ın avukatı Reyhan Yalçındağ ise polislerin hazırladığı her fezlekenin iddianameye ve davaya dönüşmemesi gerektiğini vurgulayarak, müvekkilinin beraatını istedi.Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, Irmak’ın üzerine atılı suçlamayı gerçekleştirmediğine kanaat getirerek beraatına karar verdi.
Davanın geçmişi
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmemesi nedeniyle siyasetçi, hukukçu ve sanatçılardan oluşan 50 kişi 5 Eylül 2016’da HDP Diyarbakır İl Örgütü binasında açlık grevine başlamıştı. İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’nün talebiyle Irmak hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla iddianame hazırlanıp, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulmuştu. Bir mahkeme kararı olmaksızın DTK için “illegal yapılanma”, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven için de “sözde eşbaşkan” ifadelerinin kullanıldığı iddianamede, Irmak hakkında “örgüt propagandası” suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
DİYARBAKIR