Dünya sermayesi 54. Kez Davos’ta buluşurken, en önemli başlık belirsizliklerdi. Bu yıl Davos’a, uzaktan görüntülü bağlanan ABD yeni Başkanı Trump damgasını vururken, katılımcılara gözdağı verdi
Yusuf Gürsucu / İstanbul
Davos’ta 54’üncüsü gerçekleştirilen Dünya Ekonomi Forumu sona erdi. Sermayenin Davos’ta gerçekleştirdiği son 10 toplantının gündemi ise değişmiyor. Bunlar; iklim değişikliği, çevre sorunları, savaşlar, açlık, terör, enerji, kontrolsüz göç-mülteciler, olası halk isyanları vb. içerikleri barındırmaya devam ediyor. Bu yıl “Akıl Çağında İşbirliği” temasıyla düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu 130’dan fazla ülkeden sermaye temsilcileri, siyasetçiler, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu adı verilen örgütlenmelerin temsilcileriyle 60 Devlet Başkanları ve Başbakanların katıldığı zirve 21-24 Ocak tarihleri arasında İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirildi.
2025’in 5 ana teması
Küresel ekonomide büyümenin nasıl yeniden sağlanabileceği, yeni teknolojilerden nasıl yararlanılacağı, sosyal ve ekonomik dayanıklılığı güçlendirme yollarını içeren 220 oturum gerçekleştirildi. 2025’in 5 ana teması ise şöyle: Yeni küresel ekonomide yeni büyüme kaynaklarını nasıl belirleyebiliriz? Endüstrilerinin dönüşümünde kısa vadeli hedefler ile uzun vadeli zorunluluklar arasında nasıl bir denge kurabilir? Kamu ve özel sektörler, modern ve dayanıklı bir toplumun gelişimine katkıda bulunan insan sermayesi gelişimine nasıl yatırım yapabilir? Yenilikçi ortaklıklar, artan finansman ve sınır teknolojilerinin dağıtımı yoluyla enerji, iklim ve doğa eylemini nasıl hızlandırabilir? Paydaşlar hem uluslararası alanda hem de toplumlar içinde, çözümler üzerine iş birliği yapmanın yeni yollarını nasıl bulabilir?
Büyük küresel belirsizlik
Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Klaus Schwab, “Bu yılki toplantı, önümüzdeki Akıl Çağı’nı daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir şekilde şekillendirmek amacıyla işbirliği ruhunu ve yapıcı iyimserliği teşvik edecektir” dedi. WEF Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Borge Brende ise bu yılki toplantının jeopolitik gerilimler, ekonomik parçalanma ve hızlanan iklim değişikliği nedeniyle ‘büyük bir küresel belirsizliğin’ yaşandığı bir döneme denk geldiğini belirterek, “Bu huzursuz ortamda, acil zorlukları ele almanın ve yeni fırsatları ortaya çıkarmanın tek yolu yenilikçi ve işbirliğine dayalı yaklaşımlar” ifadesini kullandı.
Trump’tan gözdağı
Oturumlarda yapılan konuşmalarda, ABD’nin Trump dönemi politikaları, küresel işbirliğinin giderek zayıflaması sonucu ortaya çıkan parçalanma, ticaret politikaları, yapay zeka ve dijitalleşme, temiz enerji dönüşümü, iklim değişikliğiyle mücadele, merkez bankalarının para politikaları, faiz ve enflasyona ilişkin değerlendirmeler yapıldı. ABD Başkanı Donald Trump, Davos’a uzaktan bağlanarak yaptığı konuşmada siyasilere ve sermayeye seslendi. Trump, petrol fiyatlarını ve faiz oranlarını düşürmek için Davos’taki temsilcilere gözdağı verdi.
‘Zaman hızla daralıyor’
WEF Başkanı Borge Brende, kapanış konuşmasında, bu hafta boyunca siyasi, jeopolitik ve makroekonomik açıdan muazzam bir belirsizliğin yaşandığının görüldüğünü belirterek, “Şu anda, kritik siyasi önceliklerin karşılanması için zaman hızla daralıyor” dedi. Ekonomik büyümeyi teşvik etmek, karbon emisyonlarını azaltmak ve çatışmaları sona erdirmenin yollarını bulmanın tek yolunun birlikte çalışmak olduğunu söyledi.
‘Çıkarların örtüştüğü alanlar’
Brende, “Ancak operasyonel yaklaşımlarımızın yeni ve daha belirsiz bir döneme uyum sağlaması gerekebilir. Karşı karşıya olduğumuz yeni bir siyasi gerçeklik var. Yenilikçi ve yaratıcı olmamız ve her konuda aynı fikirde olmasak bile birbirimizle çalışmamız gerekecek. Davos’ta geçirdiğimiz hafta, bunun mümkün olduğunu gösterdi. Dünyanın dört bir yanından, kamu ve özel sektörden farklı görüşlere sahip liderler, nasıl iş birliği yapabileceğimizi göstermek üzere bir araya geldi. Ülkeler rekabet etse ve kıyasıya yarışsa bile, ‘çıkarların örtüştüğü alanlar’ olacaktır” diye belirtti.