Şili’de ülkenin demokrasiye geçtiği 1990 yılından bu yana görülen en büyük siyasi kriz sonrası Devlet Başkanı Sebastian Pinera, aralarında içişleri ve maliye bakanlarının da olduğu 8 kabine üyesini resmen görevden aldı. Geçtiğimiz hafta Santiago sokaklarını 1 milyonu aşkın kişi doldurunca, ürken Pinera işçi sınıfını mutlu edecek önlemler alma sözü verdi. Milyarder işveren Pinera asgari ücreti ve emekli maaşlarını yükselteceğini, ilaç ve toplu taşıma fiyatlarını düşüreceğini ve sağlık sigortası sistemini iyileştireceğini açıkladı.
Pinera uzun süredir güvendiği bir isim ve kuzeni olan İçişleri Bakanı Andres Chadwick’i geçen hafta göstericilere “suçlu” demesinin ardından kovdu. Yerine parlamento ile irtibatı sağlayan Devlet Bakanı Gonzalo Blumel’i atadı. Pinera Maliye Bakanı Felipe Larrain’in yerine de ekonomi profesörü Ignacio Briones’i atadı. Televizyondan yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Pinera, “Şili değişti ve yeni zorluklarla mücadele etmek için hükümetin de değişmesi gerekiyordu” dedi. Pinera daha önce de sorunları görmediğini, eleştirenler dinlemediği için özür dilemişti. Kabinedeki değişim ve Pinera’nın açıklamalarının yeterli bulunmamasıyla sosyal medyada gösterilerin devam etmesi çağrıları yapıldı.
Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Şili Latin Amerika’nın en müreffeh ve istikrarlı ülkesi olarak gösteriliyordu. Fakat artan eşitsizlik ve hayat pahalılığı gösterilerin patlak vermesine yol açtı. 18 Ekim’de başlayan olaylarda 19 kişi hayatını kaybetti, bin 92 kişi yaralandı. 3 bin 192 kişi gözaltına alındı. Şili’nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkedeki insan hakları ihlallerini izlemek için bir misyon göndereceğini açıkladı.
Bolivya’da çatışma
Güney Amerika’da And Dağları’nın zirvesindeki ülke Bolivya’da, 20 Ekim Pazar günü yapılan Devlet Başkanı Morales’in kazandığı, rakibi Carlos Mesa’nın ise hile yapıldığını iddia ettiği seçimler nedeniyle başlayan protestolar ve Morales’e destek gösterileri devam ediyor. Evo Morales’in destekçileri ile sonuçları kabul etmeyen muhalifler arasında farklı kentlerde çıkan arbede ve çatışmalarda 39 kişi yaralandı. Bolivya Suçla Mücadele Özel Kuvvetleri (FELCC), bu kişilerden 5’inin ateşli silahla yaralandığını duyurdu.
SANTİAGO