Salgın sürecinde YKS tarihinin öne çekilmesine tepki gösteren sınavın verimsiz geçeceğinden kaygılı. Sınava hazırlık yapan öğrenciler, tarihlerin yeniden öne alınmasıyla öğrencilerini psikolojik olarak çökerttiğini söyledi
Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ilk önce Temmuz ayında yapılacağı duyurulan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS), ardından öne çekildiği duyurulmasıyla başlayan tepkiler sürüyor. Sınava hazırlık planları ikinci kez değiştirilen öğrenciler, salgın süresince eğitim aldıkları yerlerin kapalı olması nedeniyle sınavın böyle bir süreçte yapılmasının hem sağlık açısından hem de sınavın verimliliği açısından risk taşıdığını dile getirdi.
‘Sınavın öne çekilmesi psikolojik olarak çökertti’
Sınava hazırlanan üniversite adayı Meliha Ergin, sınav tarihinin ertelenmesiyle öğrencilerin çalışma planlarını yeniden düzenlediklerini belirterek, tarihlerin yeniden öne alınmasıyla öğrencilerini psikolojik olarak çökeltildiğini söyledi. Birçok üniversite adayının ümitsizliğe kapılarak ders çalışmaktan vazgeçtiğini dile getiren Ergin, “Zaten evden çıkamıyoruz, etüt merkezimiz kapalı, ders göremiyoruz. Ekstra verilen o yarım saatin hiçbir önemi yok. Maskeyle sınava girecek bir sürü astım hastası var. Normal hayatta bile o maskeyle dayanamazken, yaz sıcağında 3 saat boyunca o maskeyle nefes almak çok zor olacak. Böyle riskli bir dönemde, hastalık hala bitmeden, o kadar öğrencinin aynı anda sınava girmesine de göz yumuluyor” diye belirtti.
‘Sınav verimsiz geçecek’
Salgın süreci bitmeden sınavın yapılmasının çok riskli olduğunu dile getiren öğrencilerden Burak Güzel, “Geçmiş yıllarda 1 dakika geç kaldıkları için sınava giremeyen öğrenciler var. Öğrenciler geç kalma psikolojisi gibi nedenlerle zaten baskı altındalar, bir de ‘virüs bulaşır mı?’ gibi düşüncelerle sınavın çok verimsiz geçeceğini düşünüyorum. Herkesin şahsi arabası yok. Minibüsler vs. gibi ulaşım araçlarında da nasıl önlemler alınacak, çok stresli bir süreç olacak. Hiçbir öğrencinin tam verimli bir şekilde kendisini sınava vereceğini düşünmüyorum” diye konuştu.
‘Sağlık her şeyden önemli’
Sınav tarihlerinin ertelenmesinin gerektiğinin altını çizen üniversite adaylarından Sezai Kızıldamar, “Sağlık her şeyden önemli. Belki okul önünde veya sınıflarda sosyal mesafe korunmuş olabilir, fakat öğrencilerin okula ulaşımı ve öğrencilerin aynı dakikalarda sınavdan çıkışında önlem alınamayacak. Tüm bu nedenlerden dolayı biraz daha bekletilmesinden yanayım” ifadelerini kullandı.
‘Salgının içinde sınav ne kadar mantıklı olabilir ki’
“Beni çok yıktı bu konu” diyen bir diğer öğrenci Zehra Can, tarihlerin erkene alınmasıyla çalışma düzeninin alt üst edildiğini ifade ederek, “Tüm plan programımı, konularımı Temmuz’a göre ayarlamıştım. Tüm düzenim alt üst oldu, onu da geçtim, bu salgının içinde sınav ne kadar mantıklı olabilir ki. Bir tek kendimi değil, çevremdekileri de düşünmek zorundayım. Kısaca çok karşıyım, ama elimden bir şey gelmiyor. Maske zaten tam sıkıntı, ben sınavda çok heyecanlanıyorum, pek kontrol edemiyorum, maskeyle nefes almak çok zor, evde deneme çözerken taktığımda bile dayanamıyorum. Çünkü süre çok uzun, berbat bir durum” şeklinde konuştu.
‘Biz konularımızı Temmuz’a göre ayarladık’
Bu yıl sınava ilk kez girecek olan Gizem Dikbaş da, “Sınavı madem erkene alacaklardı o zaman ileriye almasaydılar. Çalışma şartları pek elverişli değil. Bilmediğimiz bir sürü konu var, doğruyu mu yanlışı mı öğrendiğimizi bilmiyoruz bile” dedi. Ev koşullarında ders çalışamadıklarını söyleyen bir diğer öğrenci Mustafa Yılmaz ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Dershanede çalışıyorduk evde ses çok olduğundan çalışamadık. Biz konularımızı Temmuz’a göre ayarladık, her şey alt üst oldu, bir şey diyemiyorum bunu yapanlara. Maskeden dolayı da sınavı yapamayacağız, çünkü maskeyle hiç nefes alınmıyor.”
Kaynak: MA