İthalat nedeniyle tarlada kalan soğanlar garaja çekildi. Borca battığını söyleyen çiftçi Emin Yeşilbudak, ithalat için “Bu bir düşmanlıktır” dedi.
Türkiye’de yıllık ortalama 2 milyon 200 bin ton soğan üretilirken, bir milyon 800 bin ton iç piyasada, geri kalan kısmı da Irak ve İran’a ihraç ediliyor. Koronavirüs (Kovid-19) sürecinde soğan ihracatı dururken, hükümet her yıl olduğu gibi bu yılda soğan ve patates hasadı öncesi sıfır gümrük vergisiyle soğan ve patates ithalatını yaptı. Dekara 4 bin TL maliyetle soğan üreten çiftçi, kilogramını 40 kuruşa satamayınca, soğanları çürümeye bıraktı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, patates ve soğan üreticisinin hasat yaptığı bugünlerde ithalat yapılması ve ihracatın izne bağlanması nedeniyle mağduriyet yaşandığına işaret etti. İhracat sınırlandırılmasının kaldırılmasını isteyen Korkut, ithalatın yapılmaması gerektiğini belirtti.
Düşmanlık
MA’dan Hamdullah Kesen’e konuşan çiftçi Emin Yeşilbudak da, hasat zamanında hükümetin soğan ithalatına izin vermesine tepki gösterdi. Bin bir emekle ekim yaptıklarını dile getiren Yeşilbudak, durumlarının gün geçtikçe daha da kötüye gittiğini ve satılmayan soğanları evinin garajına çektiğini ifade etti. Yeşilbudak,”Biz artık fiyat da aramıyoruz yeter ki birisi gelip götürsün. Türkiye’de soğan üretiliyor ama gidip dışarıdan soğan getiriyorlar. Bunu sanki bilinçli olarak yapıyorlar. Bir düşman bunu yapmaz. Soğan satılacak pahalı diye Türkiye’deki soğanın ihracatını yasaklıyorlar, gidip dışarıdan soğan getiriyorlar. Bu bir düşmanlıktır başka bir şey değil. Pahalı diyorlar, gelip bizden 50 kuruşa alıp, markette 3 liraya satılabilir” dedi.
Desteklere el konuldu
“Manava, markete bedavadan versen onlar 4 liradan aşağı satmıyor. Bunların sanki çiftçiyle bir düşmanlığı var. Enflasyon düşsün diye diyorlar. Enflasyon soğanla düşmez” diyen Yeşilbudak, hükümetin tarım desteği açıklamalarına tepki gösterdi ve ekledi: “Birde güya mazot, gübre desteği var. Daha bana ulaşmadan sulama birliği el koymuş. Yetkililerden isteğimiz çiftçilerle uğraşmasınlar.”
Banka, gübre ve yakıt borçlarının olduğunu söyleyen Yeşilbudak, işçilerin parasını dahi ödeyemediklerini ve borç içinde çalışmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
HABER MERKEZİ