Dört Ayaklı Şehir Derneği, sokakta yaşayan köpeklerin ölümüne yol açacak ‘katliam yasası’na karşı arşiv çalışması başlattı. Dernek, söz konusu tasarı henüz geçmeden toplanan köpeklerin görüntülerinin kendilerine yollanmasını istedi
Sokakta yaşayan köpeklerin toplu olarak katledilmesinin önünü açan yasa tasarısının ilgili Meclis Komisyonu’ndan geçmesine tepki sürerken, Dört Ayaklı Şehir: Kent, Doğa, Hayvan Çalışmaları Derneği tarafından bir ‘karşı-arşiv’ çalışması başlatıldı. Dernek, tasarının henüz yasalaşmamasına rağmen Türkiye çapından hayvan toplama haberleri geldiğini belirterek, ilgili görüntülerin kayıt altına alınıp kendileriyle paylaşılması çağrısı yaptı.
‘Bu suça ortak olmayacağız’
“Hayvanları Koruma Kanunundaki değişiklik teklifi Komisyon görüşmeleri tamamlanmasının ardından, ülkenin dört bir yanından köpek toplama ihbarları geliyor” denilen açıklamada “Bu suça ortak olmayacağız” başlığı ile şu ifadeler kullanıldı:
“Dört Ayaklı Şehir olarak hayvanları yerinden etmeye kalkan belediyeleri tespit etmek, hayvanları takip etmek ve olası hak ihlallerini belgelemek, suç duyurusunda bulunmak için karşı-arşiv oluşturuyoruz.
Yurttaş kayıtlarına dayanacak bu arşivin temel amacı, hayvanların kayıt dışı süreçlerle yerinden edilmesine karşı, dayanışmayı ve yereldeki hayvan koruma ağlarını kuvvetlendirmek.”
‘Aldığınız görüntüleri gönderin’
Hayvan hakları savunucularına, yaşadıkları yerlerden götürülen hayvanların kayıt alınması ve kendileriyle paylaşılması çağrısı yapıldı. Dernek, “Aldığınız görüntü ve kayıtları, detaylı adres ve konum bilgisiyle bize ulaştırın. Dosyaya ekleyerek duyuralım, ilgili belediyeye ulaşalım, söz konusu hayvanı geri almak için imkânlar arayalım” dedi.
Çağrıda, “Bu konuda destek verebilecek, günün belli saatlerinde ihbarları tarayıp derleyip arşive girebilecek gönüllüye ihtiyacımız var. Destek vermek isteyenler, Dört Ayaklı Şehir sosyal medya hesaplarına yazarsa hızlıca işe koyulabiliriz” ifadeleri kullanıldı.
Derneğin Twitter hesabından yapılan bir diğer paylaşımda da, “Katliam yasasına karşı vatandaş olarak neler yapabilirim?” sorusuna yanıt olarak bir dizi yöntem de önerildi. Bunlar arasında, CİMER üzerinden görüş belirtmek, AKP İletişim Merkezi’ni aramak ve milletvekillerine e-posta göndermek gibi seçenekler yer aldı.
HABER MERKEZİ