Tek tek yargılama ile devam eden Sur davasında sanık Mehmet Karatay’ın avukatı müvekkilinin evli ve çocuklu olduğuna ve ‘delillerin yaratıldığına’ dikkat çekti. Mahkeme, iki sanığa da ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl ceza verdi
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasakları sırasında mahsur kalan ve tahliyeleri ardından gözaltına alınan 19’u tutuklu 40 kişi hakkında “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” ve “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Görülen duruşmalarda 4 yıldır tutuklu bulunan sanıklar Mehmet Karatay ve Mesut Aygül’e, “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “mağduru belli olmayan kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla da 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Sur Ana Davası olarak 11 duruşma süren yargılamanın, tüm sanıkların tefrik edilmesiyle yeni esaslar üzerine açılan davalar ise tek tek görülmeye başladı.
Verilen tefrik kararının ardından sanık Mehmet Karatay’ın Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeni esas üzerine açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada Karatay ve avukatı hazır bulundu.
Duruşmada iddia makamı, sanık Karatay’ın TCK’nın 302/1, TMK’nın 5/1 sevk maddeleriyle TCK’nın 82/1-g maddelerince cezalandırılmasını ve hükmen tutukluluğunun devamına karar verilmesi talebinde bulundu.
İfade verenler ifadelerini geri çekti
Savcılığın mütalaasına karşı savunma yapan sanık Karatay, “Sur’da ailemle 40 yıldır yaşamımızı sürdürüyorduk. Örgütle herhangi bir bağlantım olmamıştır. Sur’da kargaşa başladığı zaman evimizde mahsur kaldık. Ağır silahlarla evim yıkıldı. Hakkımda ifade verenlerin çoğu ifadelerini geri çekti. Savcılık mütalaasını kabul etmiyorum” diye konuştu.
‘Deliller yaratıldı’
Karatay’ın avukatı ise, Karatay’ın evli ve çocuklarının olduğunu, müvekkilinin ve diğer sanıkların hukuka aykırı ifadelerinin alındığını ve delillerin yaratıldığını ifade etti. Karatay’ın avukatı, “Müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet verilmesi durumunda AİHM’in verdiği ihlal kararları göz önünde bulundurularak öncelikle beraatını aksi halde lehe hükümlerin uygulanmasını talep ediyoruz” diye ekledi.
Verilen kısa aranın ardından mahkeme, Karatay’a “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “mağduru belli olmayan kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl hapis cezası verdi.
Karatay’ın duruşması ardından sanık Mesut Aygül‘ün duruşması görüldü. Mahkeme, “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “mağduru belli olmayan kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla Aygül’e de ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl hapis cezası verdi.
Sanıklar Sedat Nurioğlu, Sinem Ateş, Burhan Balta, Dilşad Şengül ve Deniz Ataş’ın ayrı ayrı görülen duruşmaları ise ileri bir tarihe ertelendi.
KAYNAK: MA