Sur davasından yargılanan Rihan Kavak’a “silahlı örgüt üyesi olma” suçunu işlediği gerekçesi ile 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde ilçede mahsur kalan 26’sı tutuklu 47 kişi hakkında “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” ve “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve daha sonra ayrılan dosyalar şeklinde yargılamaların sürdüğü Sur Ana Davası’nda Rihan Kavak hakkında açılan davanın duruşması görüldü.
Duruşmada Kavak ve avukatı Mehmet Öner hazır bulundu. İddia makamı daha önce verdiği mütalaasını tekrarlayarak Kavak’ın “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve “Mağduru belli olmayan kamu görevlisini öldürme” suçundan cezalandırılmasını istedi.
‘Sivillere yardım ediyordum’
Savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapan Rihan Kavak, Sur’da tahliye edildikten sonra hastaneye yaralandığı için götürülmediğini, ATK’nin bu yönde herhangi bir tespitinin olmadığını kaydetti. Mahkemede adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini vurgulayan Kavak, “Defalarca duruşmaya katılmak istedim ama kabul edilmedi. SEGBİS ile savunma yaptım. Ancak savunma yapamadan SEGBİS kapanıyordu. 4 yıldır tutukluyum, DBP’li ise ve çatışma alanında kalıyorsa mutlaka çatışmıştır kararı siyasidir. Sur’da sivil insanlara yardım etmeye giderken başlayan sokağa çıkma yasakları ile oradan çıkamadım. Diğer siviller ve çocuklara yardım ettim. Sur’dan çıktığımda kendimle ailesi olmayan birkaç çocuk çıkardım ve yurda verildiler. Savunmamı Kürtçe ve Türkçe yazılı olarak sunuyor, tahliyemi talep ediyorum” dedi.
‘ATK yara izine dair tek bir tespit yapmadı’
Rihan Kavak’ın avukatı Mehmet Öner, “Çatışma ve savaş süreçlerinde insanlar çeşitli sivil itaatsizlik eylemlerinde bulunurlar. Müvekkilde sivil yurttaşların ve çocukların hayatını kurtarmak amacı ile kısa bir süreliğine Sur’a giriş yapmış ama yasak ilanı ile çıkamamıştır. Müvekkil aleyhine beyan veren herkes ifadelerini geri çekti. Şahıslar etkin pişmanlıktan yararlanma vaadiyle ifade vermiştir. ATK müvekkilin yaralandığına dair hiçbir tespit bulamamıştır. Kendilerinin EYP yapabilecek ne bilgisi ne de becerisi vardır. Buna dair hiçbir delil yoktur. Müvekkilin beraatına aksi halde tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti Kavak’a “silahlı örgüt üyesi olma” suçunu işlediği gerekçesiyle 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
DİYARBAKIR