‘Süreç’ gündemiyle bir araya gelen DEM Parti PM’si, gelinen aşamanın yanı sıra önümüzdeki dönem için somut bir yol haritası çıkarmayı tartıştı
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Meclisi (PM), Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığında DEM Parti Genel Merkezinde toplandı.
Çağrı ve kararın önemi üzerinde duruldu
PM, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı, Barış ve Demokratik Toplum Çağrısından sonra ilk defa yüz yüze toplandı. Edinilen bilgilere göre; çağrının dünya ve Ortadoğu’ya etkisinin yanı sıra PKK’nin 12’inci Olağanüstü Kongre’de aldığı fesih kararının önemi üzerinde duruldu. PM, atılan bu adımları, etkileri ve sonuçları itibariyle tarihi gelişmeler olarak nitelendirdi. Ayrıca, bütün bu gelişmelerin Türkiye’de demokratik siyasetin önündeki engellerin ortadan kaldırılması için ileri sürülen bütün gerekçeleri de ortadan kaldırdığına işaret edildi.
‘Acil bir biçimde adım atılmalı’
Ayrıca hem çağrı hem de sonrasında Kürt hareketi tarafından atılan adımlara rağmen iktidar ve ortakları ile muhalefetin gösterdiği reaksiyonlar da ele alınıp değerlendirildi. Toplantıda, bu tarihi adımlarla sorumluluğun artık iktidar ve ilgili muhataplarda olduğuna vurgu yapılarak , adımların ivedilikle atılmasına yönelik toplumda oluşan beklentilere işaret edildi. Gerekli adımların atılmamasının da toplumda güvensizliğe, sürecin enfekte olma riskini doğurmasına neden olduğu tespiti yapıldı.
Nasıl bir yol izlenecek?
Ayrıca bunda sonra demokratik siyasete düşen görevlerin ele alındığı toplantıda, DEM Parti’nin yol haritası, öncelikleri, barışı toplumsallaştırma çalışmaları da ele alındı. Bu çalışmaların daha büyük bir kararlılık ile yürütülmesi yönünde kararlılık vurgusu yapıldı. Parti Meclisi, toplantıda demokratik siyaset kapsamındaki yol ve yöntemlerde ısrarı sürdüreceği ve sürecin ilerletilmesi için gerekli her türlü fedakarlığı yapacaklarını bir kez daha teyit etti.
‘Ev ev süreci anlatma’ sürecek
Toplantıda toplumun bu sürece ne şekilde yaklaştığı da tartışıldı. Toplantıda, Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler sonrası 50 binden fazla kişinin katıldığı halk toplantıları, buluşmalar ve çeşitli etkinliklerde ortaya çıkan sonuçlara dikkat çekildi. Toplantıda, partinin Nisan ayının sonunda başlattığı “Ev ev süreci anlatma” ve halk toplantılarının olumlu sonuçlar doğurduğu belirtilerek benzer çalışmaların sürdürülmesi kararlaştırıldı. Toplumda çözüme dönük oluşan olumlu beklentileri berhava edecek her türlü gelişmenin karşısında tutum alınacağı da kararlaştırılan bir başka husus oldu.
‘Yasal düzenlemeler hayati’
Toplantıda aynı zamanda süreç ile ilgili Meclis eksenli ne tür çalışmalar yürütebileceği üzerinde de duruldu. PM’de sürecin sağlıklı bir zeminde devam etmesi için yasal düzenlemelerin yapılmasının gerekliliğine vurgu yapıldı. Bu konuda özellikle parlamento grubuna sorumluluklar düştüğü ve meclis grubunun yoğun bir biçimde çalışmasının önemli olduğu konusunda ortak görüş çıktı.
‘Yeni dönemin dili ne olmalı?’
PM toplantısında, partinin dönem ve sürecin ruhuna uygun hem stratejik hem taktik yönünden yeni bir siyaset anlayışını benimsemesi gerektiği üzerinde de duruldu. “Yeni dönemin dili ve siyaseti nasıl olmalı?” sorusuna yanıt aranan toplantıda, çözüm odaklı, pozitif ve kurucu bir siyaset ve dilde ortaklaşma hususu ön plana çıktı.
‘Yeni toplumsal sözleşme’
PM’de en çok üzerinde durulan konularında biri de Abdullah Öcalan ile yapılan son görüşmede ortaya çıkan sonuçlar oldu. Toplantıda tarihsel olarak Kürt-Türk İttifakı, kardeşliği ve bu bağlamın zedelenmesine neden olan hususların giderilmesi için çalışmaların derinleştirilmesi kararlaştırıldı. Bu konu ile ilgili yapılan tartışmalarda, onarıcı, çözüm esaslı bir yöntemin benimsenmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Bütün bunların da Abdullah Öcalan’ın da işaret ettiği “Yeni toplumsal sözleşme” ile hayat bulacağı belirtildi.
‘Yol haritası görüşüldü’
Toplantıda bu durumların hayata geçmesi için partinin önüne örgütlenme çalışmaları başta olmak üzere diplomatik, siyasi ve hukuki faaliyetleri yoğunlaştırma kararı alındı. Bu konuda yapılacak somut planlamalarla dört koldan çalışmaların yürütülmesi ve çıkan sonuçların bir yol haritasına dönüştürüleceği öğrenildi.
Hala devam eden PM toplantısından hemen sonra ise Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da pek çok gündem ile bir araya gelecek ve PM’nin aldığı kararlara dair somut planlamalar ortaya çıkaracak.
Ayrıca PM, toplantısına dair yarın sonuç bildirgesi de açıklayacak.
Bunun yanı sıra DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, hem PM toplantısına dair hem de MYK toplantısına dair yarın saat 13.00’te basın toplantısı düzenleyecek.
Haber: Mehmet Aslan / MA