Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesine dair sanık polisler hakkında verilen beraat kararına yapılan itiraz reddedildi
Amed’in Sûr ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesine dair açılan dava, 12 Haziran 2024’te karara bağlandı. Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi hakkında beraat kararı verdi.
Tahir Elçi ailesinin avukatları, kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, itirazı reddetti. Yerel mahkemenin kararında “hukuka aykırılık bulunmadığı ve hukuka uygun olduğu” iddia edildi.
Gerekçeli kararda şunlar belirtildi:
“Yargılama sürecini yansıtan tutanaklar ve belgelere göre ilk derece mahkemesinin kararında veya gerekçesinde usule veya esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, hukuka uygun bir şekilde elde edilen delillerde veya işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, duruşmaların usule uygun şekilde yapıldığı, ceza yargılamasının asli süjesi olan tüm tarafların aşamalardaki iddia ve savunmalarının, somut delillerle karşılıklı olarak değerlendirilip gerekçesiyle karara bağlandığı, suçlamaya konu fiilin sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle sanıklar hakkında ayrı ayrı verilen beraat hükümlerinin görüntüler, bilirkişi raporları, uzmanlık raporları, tanık ifadeleri ve tutanaklarla uyumlu olduğu, ayrıntılı bir gerekçeyle açıklanan hükümde ve hüküm alma sürecinde hukuka aykırı yönler bulunmadığı anlaşılmakla CMK’nın 280/1-a maddesinin ilk cümlesi uyarınca katılan tarafın esastan reddine…”
‘Mücadelemiz sürecek’
Tahir Elçi davasında verilen karara ilişkin Amed Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, tepki gösterdi. X hesabından açıklama yapan Güleç, “Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin katledilmesi ile ilgili katılan sıfatı ile Baromuzun yaptığı istinaf başvurusu esastan kesin olarak reddedilmiştir. Karara karşı Yargıtay’da Temyiz yolunun kapalı olması, bizim açımızdan dosyanın bu şekilde kapatıldığı anlamına gelmez. Ölümsüz Baro Başkanımız Tahir Elçi’yi katledenler hak ettikleri cezayı alıncaya kadar hukuki mücadelemiz devam edecektir” dedi.
Amed Barosu eski Başkanı Nahit Eren de X hesabından şu paylaşımda bulundu:
“Katledilen Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi dosyasında sanıklar hakkında verilen beraat kararına karşı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesine yaptığımız istinaf başvurusu, esastan KESİN olmak üzere reddedilmiştir. Hukuki süreç devam edecektir. İlk günden itibaren ifade ettiğimiz üzere tüm failler ve sorumlular açığa çıkana kadar hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, “İlk günden itibaren adım adım örülen bir cezasızlık ile karşı karşıyayız. Herkes biliyor ki Tahir Elçi’nin katilleri korundu, kollandı ve şimdi de ödüllendirildiler. Bu dava burada bitmedi, bitmeyecek. Hakikatlerin üstü örtülerek hiç bir sorun çözülemez. Beraat edenlerde, ettirenlerde şunu bilsin ki meslektaşımız Tahir Elçi’nin siyasi bir suikastle katleden sorumlular gerekli cezayı alıncaya kadar vazgeçmeyeceğiz, unutmayacağız, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), “Dönemin Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesine ilişkin yargılanan polisler hakkında verilen beraat kararının bugün kesinleşmesi, yargının nasıl siyasallaştığını bir kez daha açığa çıkarmıştır. Elçi’nin katledilmesinden sonra başlayan yargı süreci ilk günden bu yana failleri aklama sürecine dönüştü. Aynı yargı bugün aldığı karar ile bir kez daha bu tutumunun arkasında durarak, #TahirElçi katliamın aydınlatılmaması için çabasını sürdürmüştür. Şunun altını çizmek istiyoruz, bu karar ile Tahir Elçi şahsında adalet ve hukuk arayışı bir kez daha katledilmiştir. Her ne kadar temyiz yolunun kapatılması ile davanın üstü örtülmek istense de DBP olarak bu hukuksuz kararı tanımayacağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz” şeklinde tepki gösterdi.
‘Kürt meselesi yoktur diyenlere…’
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı:
“Diyarbakır’ın orta yerinde neredeyse canlı yayında birçok insanın tanıklığıyla, gerçekleştirdiği basın açıklaması sırasında siyasi bir cinayete kurban edilerek katledilen meslektaşım, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yle ilgili davada Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen beraat kararları istinaf mahkemesi tarafından onanmış. ‘Kürt meselesi yoktur’ diyenlere: Diyarbakır’ın orta yerinde öldürülürsünüz, peşinde koştuğunuz failler, sizin failiniz olur. İşte Kürt meselesi, tam da budur, aynı zamanda on yıllardır gerçekleşmeyen bir adalet meselesidir.”
Amed Barosu eski Başkanı Ahmet Özmen, “Diyarbakır 10.Ağır Ceza Mahkemesince Tahir Elçi’nin katledilmesine ilişkin polisler hakkında verilen beraat kararı İstinafta onandı. Tiyatral yargılamanın final perdesi de oynandı. Tahir Elçinin katilleri ve arkasındaki karanlık eller bulunana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Avukat Mehdi Özdemir: Dört Ayaklı Minare’nin önünde çatışmaların yarattığı tahribata dikkat çekerken katledildi. Meslek hayatının neredeyse tamamını cezasızlık ve zorla kaybettirme vakaları ile ağır insan hakları ihlallerine karşı mücadeleye adayan Tahir Elçi’nin failleri, hukuksuzluğu ilke haline getirmiş yargı eliyle aklandı. Hakikat ve adalet elbet bir gün!
Tahir Elçi Vakfı Başkanı Mahsum Batı:
“Tahir Elçi davasında yapılan istinaf başvurumuz Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi tarafından reddedildi. 9 yıllık yargılamanın ardından Tahir Elçi suikasti de maalesef cezasızlıkla sonuçlandı. Bu cinayetin failleri ve arkasındaki güçler hak ettikleri cezayı alıncaya dek mücadelemiz devam edecektir.”
Kaynak: MA