Salihli’de, tarım, bağ ve sulama alanı olarak kullanılan bölgede 9 jeotermal kaynak arama kuyusu açılması için ÇED süreci başlatıldı
Manisa’nın Salihli ilçesinde, SANJES Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından açılmak istenen 9 Jeotermal kaynak kuyusu ve 35 bin metrekarelik sera için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.
Bölge için ilk olarak 2010 yılında Aytemiz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından ruhsat alınırken, şirket 2023’de SANKO Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından satın alındı ve adı değiştirildi. SANKO Enerji’nin, daha önce de ilçede birçok JES sondajı için aldığı “ÇED gerekli değil” kararları, yurttaşların açtığı davalar sonucu iptal edildi.
ÇED dosyasına göre, sondaj çalışmaları esnasında 2 bin 500 (±500) metre derinliğe kadar sondaj yapılması planlanıyor. Sondaj noktalarına en yakın yerleşim yerleri 170 metre uzaklıktaki Karaoğlanlı ve 800 metre uzaklıktaki Kabazlı mahalleleriyken, Bağcılar ve Durasıllı mahalleleri de sondaj alanına yakın bölgede bulunuyor. Sondaj açılacak alanlar tarla ve bağ olarak kullanılan özel mülklerken, şirket kullanacağı alanı kiralama yoluna gitmeyi planlıyor.
Tarım ve sulama alanları
Durasıllı Mahallesi’nde yapılan 3 sondaj kuyusu “Tarım Arazisi” ve “Sulama Alanı”, Karaoğlanlı Mahallesi’ndeki 3 kuyu “Kentsel Gelişme Alanı”, Kabazlı Mahallesi’ndeki 3 kuyu “Tarım Arazisi” ve “Sulama Alanı”, sera yapılması planlanan Kabazlı Mahallesi’ndeki alan ise “Tarım Arazisi” ve “Sulama Alanı” olarak görülüyor.
Kaynak: MA