Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelen İMF heyetinin AKP iktidarı ile gizli görüştüğü iddialarını son dönem yaşanan gelişmeler doğrular nitelikte. Geçmişten günümüze İMF ve Dünya Bankası ile yapılan anlaşmalarla halkın gelir seviyesinin düşürülmesi, tarımda küçük çiftçiliğin bitirilerek tarımın şirketlere devredilmesi, bankaların desteklenmesi vb. yaptırımların uygulandığı bilinmekte. Tarım Şurası’na hazırlanan hükümet şura öncesi birçok hazırlık yaptığı görülüyor. Bu hazırlıkların başında ise tarım destekleri kaldırılıp desteklerin şirketlere kaydırılması amaçlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Yeni Destek Stratejisi” ile bitkisel üretimde destekleme modeli tümüyle değiştiriliyor. Bunun yerine puanlama sistemi getiriliyor. Çiftçi ektiği ürüne, kullandığı girdiye göre puan toplayacak. Aldığı puana göre de destek alacak. ‘Yeni Destek Stratejisi’ ile tarım destekleri en aza indirilecek. Mazot ve gübre desteği tamamen kaldırılacak. Çiftçinin üretimden uzaklaşmasına neden olan ve ciddi boyutlarda çiftçiyi borçlandıran yüksek girdi maliyetleri bu stratejiyle daha da artacak. Çiftçiler ektikleri ürüne göre, kullandıkları girdilere göre puan toplayacak. Her 1 puan 1 lira olacak. Puanı yüksek olan çiftçi daha çok destek alacak. Bunun için belirlenen kriterler ise küçük çiftçiliği bitirecek nitelikte.
Küçük üretici tasfiye edilecek
Mevcut destekleme uygulamasında fark ödemesi (prim) verilen 17 ürün bu yeni sistemde temel ürün olarak kabul ediliyor. Fakat, her ürün için ortalama bir verim belirleniyor ve puanlar buna göre verilecek. Yeni Destekleme Stratejisinde çay, fındık, zeytin ve yem bitkileri özel ürün olarak kabul edilirken, Antep fıstığı, üzüm, incir, pancar ve tütün gibi ürünler bu kapsamda değerlendirilmeyerek adeta bu üretimlerden vazgeçilmesi baskısı ortaya çıkacak. Açıklanan stratejide dikili arazilerin 5 dekar ve üzeri olma şartı getirilmesiyle küçük çiftçilik ortadan kaldırılacak. Çay ve fındıkta ortalama arazi ölçüleri 3 dekar olması nedeniyle küçük üretici desteksiz bırakılarak arazilerin bazı ellerde toplanması sağlanacak. Açıklanan strateji ile küçük çiftçi tarımdan çekilmeye zorlanırken bu sürecin sonunda Türkiye’de tarımın tasfiye edileceği ortaya çıkıyor.
Kürt çiftçisi üretemeyecek
Kürt kentleri Urfa, Mardin, Diyarbakır ve diğer illerde küçük çiftçiler üretimin olmazsa olmazı suya erişmek için DEDAŞ’ın kestiği faturaları dahi ödeyemezken şirket tarım desteklerine el koyarak elektrik borçlarını tahsil etme yolu da artık kapanacak. Parası olmayanın çiftçilik yapamayacağı bir sürece girilecek. Ayrıca, bugüne kadar yapılan tarım destekleri dekar başına uygulanırken bundan vazgeçiliyor. Tarla ve bahçe bitkileri için Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını 1 Eylül ile 30 Kasım arası yapanlara 1000 lira, Aralık ile Mart döneminde yapanlara 500 lira destek verileceğinin açıklanması desteklerin anlamını yitireceğini ortaya koyarken, çiftçinin üretim yapmaması sağlanıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ