Bakan Pakdemirli, Burkina Faso’ya yaptığı ziyarette tarım, hayvancılık ve çevrenin korunması noktasında destek verebileceklerini söyledi. Yurttaşlar, ‘Türkiye’de neyi korudular da Burkina Faso’da neyi koruyacaklar’ diye tepkili
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısına katılmak, çeşitli ziyaret ve ikili görüşmelerde bulunmak üzere Burkina Faso’ya resmi bir ziyaret yaptığı duyuruldu. Burkina Faso ile Karma Ekonomik Komisyon eşbaşkanlığı yapacak olan Pakdemirli, havaalanında Burkina Faso Tarım ve Hidro-Tarımsal Kalkınma Bakanı Salifou Ouédraogo tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore’nin nisan ayında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretine de değinen Pakdemirli, bu üst düzey temasların ticari ve ekonomik ilişkileri karşılıklı olarak geliştirmede oldukça önemli olduğunu belirtti. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile Türkiye’nin, Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması (TEOA) nezdinde Burkina Faso’nun desteğini istedi. Burkina Faso Tarım ve Hidro-Tarımsal Kalkınma Bakanı Salifou Ouédraogo ile bir araya gelen Pakdemirli, Türkiye’nin tarım, hayvancılık, çevrenin korunması gibi alanlarda Burkina Faso ile bilgi ve deneyim paylaşımına hazır olduğunu söyledi. Türkiye’nin üretiminde ve kalitesinde dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğu fındık, incir, üzüm, kayısı, nar, zeytinyağı, elma ve turunçgiller gibi ürünler konusunda Burkina Faso ile ticarete açık olduklarını belirten Pakdemirli, Burkina Faso’da pamuk sektörünün gelişmesi konusunda da işbirliği önerisi yaptı ve Burkina Faso’ya teknik eğitim anlamında her türlü desteği vermeye devam edileceklerini belirtti.
Hangi deney paylaşılacak?
Bakan Pakdemirli’nin Türkiye’de bitmeye yüz tutmuş olan tarım ve hayvancılıkta Burkina Faso ile neyi paylaşacağı merak konusu iken, dünyada tarım alanları her geçen gün daralan, temel gıda ürünlerini ithalata bağlayan ve hayvancılığı ithalat politikaları ile yok edilen, çevre ve doğa katliamlarının en çok yaşandığı ülkelerin başında gelen Türkiye’nin Burkina Faso’ya neler önerebileceğini yurttaşlara sorduk. Yurttaşların verdiği yanıtlarda ortak noktalar şunlardı; ormanlar nasıl katledilir, sular nasıl kirletilir, nitelikli sular barajlar ardına hapsedilip doğadan çalınır, madenlerle doğa yağması nasıl yapılır, tarım ve hayvancılık nasıl bitirilir, kentsel alanlar nasıl dönüştürülürek yaşanmaz hale getirilir gibi deneyleri paylaşacağını düşündüklerini belirttiler.
EKOLOJİ SERVİSİ