İşkence altında alınan ifadelerin geri çekilmesine rağmen tutuklu gazeteci Ziya Ataman’a 14 yıl 3 ay ceza verildi. Davada, ‘işkence iddiaları araştırılsın’ talebi ‘dosya sürüncemede kalır’ gerekçesiyle reddedilmesi dikkati çekti. Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman, 10 Nisan 2016 tarihinde bu yana ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklu.
Üretilen deliller
İddianamede, 25 Eylül 2015 yılında PKK’liler tarafından Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesindeki jandarma ve emniyet binalarına dönük silahlı saldırısında Ataman ve beraberinde tutuklananların da yer aldığı iddia edildi. Söz konusu iddia, aynı dosyada tutuklu bulunan Kadir Ataman’ın ifadelerine dayandırıldı. Ancak, Ataman daha sonraki duruşmalarda ifadelerinin işkence altında alındığını defalarca dile getirerek, zorla imzalattırıldığını açıkladı. Yine, 7 Temmuz 2016 tarihinde HPG’liler üzerinde çıktığı iddia edilen bir ajandada gazeteci Ataman’ın ismi olduğu da iddianamede yer aldı. Halbuki gazeteci Ataman 11 Nisan 2016 tarihinde tutuklandı.
İşkence araştırılmadı
Davanın ilk duruşması 2 Mart 2018 yılında Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ataman’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu 19 kişinin yargılandığı davanın bugüne kadar görülen duruşmalarında birçok tanık ve müşteki dinlendi. Kısa bir süre sonra, Silopi’deki yasak sırasındaki bazı olaylara ilişkin kimi kişiler hakkında açılan dosyalar da söz konusu davayla birleştirildi. Böylece davada yargılananların sayısı 21’i buldu. 10 kişinin tutuklu yargılandığı davada yer alan birçok tanık daha en baştan ifadelerini geri çekti. Davanın en önemli tanıkları arasında bulunan ve aynı zamanda dosyada tutuklu olan Kadir Ataman ise, işkence altında ifadelerinin alındığını her duruşmada dile getirdi. Yine bir başka tanık Aytaç Yalman da, “Bize okumadan evrakları imzalattılar. Özel hareket polisi kafama dipçikle vurdu” sözleriyle maruz kaldığı işkenceyi anlattı. Söz konusu işkence altında alınan ifadelere itibar edilmemesi gerektiğine her duruşmada vurgu yapan avukatların “işkence iddiaları araştırılsın” talebi ise yanıt bulmadı.
‘Mağdurken sanık olduk
Tüm duruşmalara Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan Ziya Ataman, savunmalarını Kürtçe yaptı. Ataman, ‘komplovari’ bir şekilde hazırlandığını söylediği iddianameye karşı, ‘Tek silahım kalemim’ savunması yaptı. Cezaevinde bağırsaklarının iflas ettiğini aktaran Ataman, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını defalarca dile getirdi. Ataman’ın avukatları da, mağdur olan kişilerin dosyada sanık olarak yargılandığına dikkat çekerek, müvekkillerinin saldırılara katıldığına dair dosyada tek bir delilin olmadığını belirtti.
Üst seviyede ceza
Mahkeme, gazeteci Ziya Ataman hakkında ise, ‘örgüt üyesi olmak’ suçlamasıyla 9 yıl 6 ay hapis cezası verdi. ‘Terör suçu’ gerekçesiyle artırıma giderek cezayı 14 yıl 3 aya çıkaran mahkeme, “sanığın suçun öncesi ve sonrasındaki davranışları, cezanın uyarma amacı doğrultusunda umulan yarar ve varılan kanaate göre tahfif sebeplerinin oluşmadığı anlaşıldığı” gerekçesiyle indirime gitmedi. Ataman’a yöneltilen diğer suçlamalar hakkında ise beraat kararı verildi.
Gökhan Altay/Şırnak-MA