ABD Temsilciler Meclisi, Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik harekat nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırım içeren yasa tasarısını 16’ya karşı 403 gibi ezici bir çoğunlukla kabul etti. Trump’a yakın senatörlerden Graham, ‘Kongre, IŞİD’i yok etmemize yardımcı olan Kürtlerin yanında durmaya kararlı’ dedi.
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel ve Komisyon’un kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Michael McCaul tarafından Kuzeydoğu Suriye’ye harekat nedeniyle Türkiye’ye yönelik hazırlanan yaptırım tasarısı ezici bir onaylandı. Temsilciler Meclisi üyesi 403 parlamenter yaptırım tasarısına kabul oyu verirken, sadece 16 üye karşı çıktı.
‘Haince saldırı’
Tasarının oylanmasından önce söz alan Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Eliot Engel, “Başkan Trump, Erdoğan’ı bölgenin istikrarını bozan haince saldırının sorumluluğundan muaf tuttu. Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuzeydoğu Suriye’de yaşanan facianın sorumlularıdır. Her ikisinin de hesap vermesi gerekir” diye konuştu.
McCaul da Türkiye’nin askeri operasyonunun “sivil ölümlere yol açtığını ve IŞİD’in yeniden doğuşuna yol açarak küresel güvenliği tehdit ettiğini” söyledi. Önceliklerini “IŞİD tutuklularının Suriye’deki cezaevlerinde tutularak ABD’ye tehdit olmasını engellemek” olarak açıkladı: “Tasarımızın amacı çok basit: Türkiye’deki, bu yapıcı olmayan ve ölümcül saldırıyı yürüten kişi ve kurumları geri çekilmeye zorlamak.”
ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına sunulmadan önce Senato’da da oylanması gereken yasa tasarısı, başta AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve bakanları olmak üzere çok sayıda kişi ve kuruma yaptırım öngörüyor. Yaptırım uygulanan isimlerin başında Tayyip Erdoğan gelirken, TSK’yle çalışan şirketler de yaptırım kapsamına alındı.
Kimler listede?
Yaptırım kararı alınan yöneticiler şöyle: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan.
Askeri yaptırım
Yasa tasarısıyla TSK’yle iş yapan şirketler de yaptırım kapsamına alınıyor. Orduya silah temin eden veya teknolojik ya da finansal destek sağlayan kişiler de yaptırıma uğruyor. Bu kapsama özellikle sivil katliamlarında yer alan hava kuvvetlerine uçak veya uçak parçaları satışı alınırken, diğer ordu birliklerine silah ve malzeme sağlanması da yaptırım kapsamında giriyor.Ayrıca TSK’nin kullanımı için petrol ve doğal gaz üretimine yönelik teknoloji, hizmet, madde veya diğer türden destek sağlayanlar da yaptırımlara dahil edildi.
İnsani, sağlık ve istihbarat yardımının yaptırım kapsamına alınmadığı yasa tasarısında ABD’nin veya ordusunun TSK’ye cephane, savunma teçhizatı, hizmet veya diğer türden materyalleri satması da yasaklanıyor.
Vize ambargosu
Öte yandan yaptırım kapsamına alınan Erdoğan ve bakanlarının ABD’ye girişlerine vize verilmemesi de istendi. Erdoğan’ın mal varlığı hakkında bir rapor istenmesi kararı alındı. Yaptırım yasasının Senato’dan da geçmesi bekleniyor.
Bundan sonra ne olacak?
Yaptırımların devreye girmesi için tasarının senatodan kabul edilmesi ve Trump’ın onayına gitmesi lazım. Trump’ın tasarıyı veto etme hakkı var ancak bu durumda tekrardan senatoya gelecek olan tasarı oylamada üçte ikilik çoğunluğun elde edilmesiyle Trump’a rağmen yasalaşabiliyor.
Senatörlerden destek mesajı
Trump’a yakın Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat senatör Chris Van Hollen Temsilciler Meclisi’nden geçen tasarıyı memnuniyetle karşılayarak senatonun da oylamaya hazır olduğunu belirtti. İki senatör de Kürtlere yönelik harekatı sert şekilde eleştirmeye devam ederken Graham, “Bu karşılıklığı Erdoğan’ın oluşturdu, çözmesi gereken de o. Kongre, Türkiye’nin saldırganlığına karşı IŞİD’i yok etmemize yardımcı olan Kürtler ve DSG’nin yanında durmaya kararlı” dedi.
DIŞ HABERLER