Bursa’nın Orhaneli ilçesinde faaliyette olan termik santral hem Uludağ’ı hem de yurttaşları zehirliyor. Bursa ve çevre kentlere hayat veren, ormanları ve içinde yaşayan binlerce canlıya ev sahipliği yapan Uludağ birçok yağmanın dışında bir de asit yağmurları ile ciddi bir saldırı altında.
Yaklaşık 15 yıl önce Uludağ Üniversitesi tarafında Uludağ’ın belli bölgelerinden uzun süreli yağışların niteliğini belirleyen verilerin alındığı bir çalışma yürütülmüştü. Bu çalışma sonucunda Uludağ’a yılın büyük bölümünde yağan yağışların asit seviyesinde olduğu belirlendi.
Alınan numunelerde suyun pH’sı 4- 5 seviyesinde olduğu açıklanmıştı. Bu durumun nedenleri olarak ise sanayi kenti Bursa’daki kirli havanın yağışlarla birlikte Uludağ’a taşınması ve Orhaneli Termik Santrali’nin baca gazlarının neden olduğu belirtilmişti.
Kanser vakaları arttı
Bursa’nın dağ ilçesi olan Orhaneli’de 1992 yılında kurularak faaliyete geçen Orhaneli Termik Santrali yurttaşlar tarafından sağlıklarının bozulmaya devam ettiği yönünde şikayetlerle yeniden gündeme geldi. Bölgeki yurttaşlardan gelen şikayetler CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın tarafından TBMM gündemine taşındı. 2015 yılında özelleştirilen santralin baca filtrelerinin hala çalıştırılmadığını TBMM’ye taşıyan Aydın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a verdiği önergede Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın ve Bursa Tabip Odası’nın yaptığı incelemeler sonucunda bölgede kanser oranlarının arttığına ve bölge tarımının olumsuz etkilenmesine dikkat çekti. Aydın, şirketin maliyet nedeniyle santralin filtrelerini devre dışı bıraktığını ve herhangi bir denetim yapılmadığını ifade etti.
BURSA