Türkiye ile ABD arasında uzun süre krize neden olan S-400 teslimatı başladı. ABD bunun üzerine yaptırımlar için harekete geçerken, NATO’dan ise ‘S-400 satın almanın sonuçlarından endişeliyiz’ açıklaması geldi.
Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı için ABD’nin yaptırım kıskacında olan Türkiye, teslimatın başladığını açıkladı. Açıklama Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapıldı. Bakanlık, S-400’lerin birinci grup malzemelerinin teslimatının Ankara’daki Mürted Hava Meydanı’na 12 Temmuz tarihinden itibaren başladığını belirtti. Mürted’de konuşlanma hazırlığının tamamlandığı ve hangar tesisinin de yapıldığı kaydedildi.
Konuya ilişkin bir açıklama da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan geldi. Akar, toplam üç uçağın Mürted bölgesine inmesiyle söz konusu sistemlerin parçalarını taşımaya başladığını söyledi. Bunun bir süreç olduğunu belirten Akar, sürecin planlandığı şekilde gerçekleşeceğini vurgulayarak “Planlı faaliyetlerimize paralel olarak aynı zamanda personelimizin de hem kurulum hem işletim anlamında eğitimleri de Türkiye’de, Rusya’da sürmektedir” dedi. Patriotların tedarikini de değerlendirdiklerini ifade eden Akar, bu konuda çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüğünü söyledi.
NATO: Endişeliyiz
S-400 alımına dair AFP’ye konuşan bir NATO yetkilisi, “Türkiye’nin S-400 sistemini satın alma kararının doğuracağı potansiyel sonuçlar konusunda endişeliyiz” ifadelerini kullandı. Yetkili, müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerinin operasyonel alanda uyumlu çalışabilmesinin NATO’nun operasyon ve misyonlarının gerçekleştirilebilmesi için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Pentagon’un konuya ilişkin basın toplantısı yapacağı bildirilirken Savunma Bakanı Vekili Esper’den açıklama geldi. Esper, ABD’nin S-400 teslimatından haberdar olduğunu ve F-35’ler konusundaki pozisyonlarının değişmediğini söyledi. Esper’in Akar’la 26 Haziran’da Brüksel’de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin “hem S-400’lere hem F-35’lere aynı anda sahip olamayacağı” görüşünü paylaştığı biliniyor.
ABD ilk adımı dün attı
ABD, S-400 teslimatından bir gün önce dikkat çekici bir adım attı. Pentagon, S-400 alması nedeniyle F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılması beklenen Türkiye’nin açığını kapatmak için Senato’dan 206 milyon dolar ek ödenek istedi. Pentagon ile eş zamanlı olarak Genelkurmay Başkanlığı görevine aday gösterilen Orgeneral Mark A. Milley de aynı tonda bir açıklama yaptı. A. Milley , Rus hava savunma sistemi teslimatının hayata geçirilmesi durumunda Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı F-35 programından çıkarılması ve bu uçakların Türkiye’ye teslimatının iptal edilmesi gerektiğini belirtti. S-400’ün, F-35 gibi uçakları vurmak için geliştirilen bir sistem olduğunu belirten Milley, “Türkiye’ye, F-35 alıp doğrudan S400 yakınında kullanmasına izin verirsek S-400’ün radar sistemi F-35’le ilgili gizli bilgiyi Rus askerlere sunabilir” vurgusu yaptı.
Ankara’yı ne bekliyor?
Türkiye’ye ilk günden beri S-400 alımından vazgeçmek için baskı yapan ABD, bu gerçekleşmediği zaman sık sık uygulayacak yaptırımları hatırlatıyordu. ABD, kısa adıyla CAATSA (Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) olarak bilinen yasa kapsamında yaptırımlar uygulayacak. 2 Ağustos 2017’de Başkan Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların da dayanağı olarak biliniyor. CAATSA, “Rusya Federasyonu’nun savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını” öngörüyor.
ABD Başkanı Trump yasa gereği 70 sayfalık CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda. Bu kalemler şöyle sıralanıyor:
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi
- Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi
- ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi
- Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi
- Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması
- Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması
- Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması
- ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması
- Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı
- Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması
DIŞ HABERLER