Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin kayda alındığı ‘Beyaz Kod’ verilerinin açıklanması için mücadele eden TTB, 3’üncü kez mahkeme kararıyla haklı bulundu
Ankara 23’üncü İdare Mahkemesi Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) bilgi edinme başvurusuna Sağlık Bakanlığı tarafından cevap verilmemesine dair açılan davada kararını açıkladı. Mahkeme, Bakanlığın yaklaşımının “zımni ret” anlamına geldiğini vurgulayarak, bu tutumun hem usulen hem esasen hukuka aykırı olduğuna hükmetti.
TTB, sağlıkta şiddete dair şeffaflık ve kamu yararı adına ilk olarak 3 Mart 2022 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na resmi yazı yazarak, “Beyaz Kod” başvurularına ilişkin verileri talep etti. Bakanlık, kanunen belirlenmiş süre içerisinde yanıt vermeyince, TTB konuyu yargıya taşıdı. Başvuru sonucunda Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi, 19 Ekim 2022 tarihli kararıyla TTB’nin görev tanımı içinde bu verileri talep etme hakkının bulunduğunu ve Sağlık Bakanlığı’nın da verileri paylaşma yükümlülüğü olduğunu belirtti.
Ancak Sağlık Bakanlığı bu kararı uygulamak yerine sessiz kalmayı tercih etti. TTB, bu durumu takiben 21 Temmuz 2023’te yeniden veri talebinde bulundu. Cevap verilmemesi üzerine 29 Eylül 2023’te ikinci kez dava açıldı. Ankara 17’ncı İdare Mahkemesi, 29 Şubat 2024 tarihli kararında bir kez daha TTB’yi haklı buldu.
Üçüncü dava
İkinci karara rağmen bakanlık veri paylaşımına ilişkin yükümlülüğünü yerine getirmeyince, TTB 29 Ağustos 2024 tarihinde üçüncü kez veri talep etti. Bu başvuruya da cevap verilmemesi üzerine 30 Ekim 2024 günü üçüncü kez dava açıldı. Ankara 23’üncü İdare Mahkemesi, 27 Mart 2025 tarihli kararıyla önceki iki karara paralel şekilde TTB’yi yeniden haklı buldu.
Mahkeme kararında, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun ilgili maddelerine atıf yaparak, kamu kurumlarının, istisnai durumlar dışında her türlü bilgi ve belgeyi başvuranlara sunmakla yükümlü olduğu vurgulandı. Kararda, başvuruya hiçbir gerekçe sunmadan yanıt verilmemesinin yalnızca “zımni ret” değil, aynı zamanda usul yönünden de hukuksuzluk teşkil ettiği belirtildi.
Halk sağlığı vurgusu
Mahkeme ayrıca, TTB’nin talep ettiği verilerin halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının güvenliğini doğrudan ilgilendirdiğini belirtti. Bu gerekçeyle, verilerin paylaşılmasının kamu yararına hizmet edeceği ifade edilerek, Bakanlığın yalnızca fiziksel şiddet verilerini paylaştığı, sözlü şiddet verilerini ise ısrarla gizlediği de dikkat çekti.
Mahkeme, dava konusu işlemin iptaline ve TTB’ye 36 bin TL vekalet ücretiyle birlikte yargılama giderlerinin ödenmesine karar verdi.
Haber: Fırat Can Arslan \ MA