Dünyanın çöpünü almaya aday olan Türkiye, plastik dahil her türden atığı ithal ediyor
AKP hükümeti, ücretli hale getirdiği plastik poşet fiyatını 25 kuruştan 30 kuruşa çıkardı. Poşet kullanımının yüzde 77 oranında azaldığını iddia eden iktidarın diğer ülkeler tarafından yasaklanan 526 bin ton plastik çöpünü ithal etmiş olması dikkat çekti. Türkiye’ye en çok atık Irak’tan gelirken, Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Burada bir oyun var. Aslında bu Irak’ın atığı değil. Tehlikeli atıklar üçüncü bir ülke üzerinden getiriliyor” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 30 Aralık’ta yayımladığı genelgeyi değerlendiren Recep Karaman, “Genelge fos çıktı. Kısmen değişiklik olsa da eski düzen devam ediyor” dedi. Türkiye’de plastik atıkların yüzde 20’si yerelden toplanırken yüzde 80’i ise ithal edilerek işlenmesine izin veriliyor.
Karışık atık geliyor
Taleplerinin dikkate alınmadığını belirten Karaman, “Karışık malzemenin yasaklanmasını istiyorduk. Çünkü bütün çöpler karışık kodla getiriliyor. Bunun içine bakma durumu yok. Yani ‘tehlikeli atık’ dediğimiz ithali yasak atıklar bunlar. Çin, Hindistan, Endonezya ve Malezya Avrupa’dan gelen karışık çöp malzemesini yasakladı. Ancak bizde uygun görüldü. Türkiye’ye karışık atık getirilebilecek” dedi. Karaman’ın, “Dışarıdan ithal çöp geldiği için biz satamıyoruz. Tarihte ilk kez kâğıt alım tesisleri bizden malzeme alımını birer ay 3 kez durdurdu. Dışarıdan o kadar çok atık geliyor ki bütün fabrikalarda stok var” diye belirtmesi dikkat çekti.
Tehlikeli atıklar ithal ediliyor
6/10/2010 tarihli ve 27721 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmeliğe, 7 Nisan 2017 ek maddeler eklenmişti. Hazırlanan yönetmelikte, “Kurşunasitli akümülatörler, kurşundan olan elektrik pilleri, bataryaları ve elektrik akümülatörlerinin döküntü ve hurdaların” ithalatı mümkün hale getirildi. Bu ithalatın tek bir amacı ise yakma tesislerinde bu tehlikeli atıkların yakılması amacı taşıdığı yönetmeliğin hangi yasaya bağlandığına bakınca anlaşılabiliyor. Plastik vb. atıkların geri dönüştürülmeyen kısmı ve beraberinde gelen atıkların çimento fabrikaları ve çöp yakma tesislerinde kullanıldığı ve bu yolla ucuz enerji elde edildiği biliniyor. İzmir Gaziemir’de ortaya çıkan nükleer atıklar, Türkiye’nin atık ithal etmeyi politika haline getirdiğini gösteriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ