Doç. Dr. Burak Özpek: İdlib’de artık silahlı güçleri tutmak mümkün değil
Siyaset Bilimci Doç. Dr. Burak Bilgehan Özpek, İdlib geriliminin devletlerarası bir çatışmaya da dönüşebileceğini kaydederek “Hükümetin savaşma isteği, Türkiye’yi güvenli tutma isteğinden daha yüksek. Desteklediğiniz aktörler bir yerden sonra size güvenlik tehdidi olarak dönebilir… Rusya’ya karşı asimetrik yani güçsüz durumda. Türkiye ağır bedeller ödeyebilir” uyarısı yaptı.
Rusya, İran, Suriye ve Hizbullah güçlerinin İdlib’e operasyonu TSK’yle ölümlerle sonuçlanan çatışmaya varırken, çatışmanın TSK’nin diğer bölgelerdeki üslerini, Türkiye-Rusya ittifakını ve Libya krizini nasıl etkileyeceği soruları yanıt arıyor. MA’dan Berivan Altan’a konuşan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim üyesi Siyaset Bilimci Doç. Dr. Burak Bilgehan Özpek, İdlib’de artık silahlı güçlerin tutulmasının mümkün olmadığını söyledi. Türkiye’nin Rusya’ya verdiği sözleri tutmadığı için rejim tarafından bu operasyonun başlatıldığını belirten Özpek’e göre, cihatçıların bu saatten sonra geri çekilmesi ya da sakinleşmesi mümkün değil ve çatışmaların şiddetlenmesi yüksek ihtimal.
Türkiye’nin sıcak çatışmalara dahil olmasının büyük riskler barındırdığına dikkat çeken Özpek, şöyle devam etti: “Türkiye açıkçası bazı kayıplar yaşayabilir. Bu sadece askeri anlamda değil, Rusya ile iktisadi ilişkiler çok yüksek… Türkiye ağır bedeller ödeyebilir. İkincisi hava sahası Rusya’nın kontrolü elinde… Türkiye’nin operasyonu rejimle hareket eden Rusya ile çatışması anlamına gelir ki, bu da TürkRus savaşına dönüşebilir. Bu beraberinde Suriye iç savaşını körüklemenin yanı sıra devletlerarası bir çatışmaya da dönüşebilir… Hükümetin savaşma isteği, Türkiye’yi güvenli tutma isteğinden daha yüksek. Dışarıda savaş arayan bir profil çiziyor.”
Yanlış hesabın bedeli
Türkiye’nin Suriye politikasının her zaman bir tarafa mecbur bıraktığının altını çizen Özpek, “Türkiye Afrin’e girdiği için Soçi Anlaşması’nı imzalamak zorunda kaldı. Türkiye Afrin’e girdiği için Rusya ile bu kadar asimetrik ilişki kurmak zorunda kaldı. Her şeyi yanlış hesapladığınız zaman bir yerde bedelini ödüyorsunuz” dedi.
TSK destekli gruplara işaret eden Özpek “Desteklediğiniz aktörler bir yerden sonra size güvenlik tehdidi olarak dönebilir. ÖSO ile işbirliği çok açıktı ve İdlib’deki silahlı güçlerle işbirliğini açıkça söyledi. Grupların İdlib’den de tasfiye olması durumunda Türkiye için güvenlik tehdidi oluşturabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Göçmenler sorunu
Göçmenler konusunda da Özpek, şunları söyledi: “Uluslararası güçlerin de katkı verdiği ve merkezi hükümetten korunduğu bir kamp kurulursa belki göçmen krizi aşılabilir. Onun dışında Kürtlerin belli bir otonomisinin olduğu ve korunduğu bir yapıyla istikrar sağlanabilir.”