Nisêbîn-Qamişlo sınırındaki nöbet eylemine katılan İHD’li avukat Ahmet Arıkan, Kuzey ve Doğu Suriye’deki sistemin korunması gerektiğini belirterek, ‘Türkiye Kürt fobisinden kurtulmalı’ dedi
Türkiye ve bağlı Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırıları ve tehditleri sürüyor. Bu duruma karşı Mêrdîn’in (Mardin) Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde bulunan Qamişlo sınırında 13 Aralık’ta nöbet eylemi başlatıldı. Eylem, 16’ncı gününde devam ediyor. Birçok kentten siyasetçiler, kadınlar, gençler, sivil toplum örgütleri ile insan hakları savunucuları da eyleme destek veriyor. Sınırdaki direnişe katılan isimlerden biri de İnsan Hakları Derneği (İHD) Mêrdîn Şubesi yöneticilerinden avukat Ahmet Arıkan.
‘İnsan hakları örgütlerine görev düşüyor’
Esad rejiminin çökmesinin ardından Suriye’de yeni bir durum ortaya çıktığına dikkati çeken Av. Ahmet Arıkan, yeni geçiş sürecinde insan hakları ihlallerine karşı insan hakları örgütlerine büyük görevler düştüğünü söyledi. Ahmet Arıkan, “Sistemin çökmesinden sonra yeni kurulan oluşumlarla birlikte insan hakları ihlallerinin yaşanmaması adına buradayız. Savaşın olduğu ülkelerde yaşayan insanların dinlerini, dillerini, kültürlerini korumak sadece orada bulunan insanların veya tek bir ülkenin görevi değildir. Hukuka inanan devletlerin de yükümlülüğüdür. İnsancıl hukuka uygun şekilde bir geçiş sürecinin olması talebimizdir” ifadelerini kullandı.
‘Kürt fobisinden kurtulmalı’
Kuzey ve Doğu Suriye’deki sistemin korunması gerektiğini vurgulayan Ahmet Arıkan, “Türkiye burada yaşayan Kürtleri bir vatandaş olarak görüyorsa, Rojava’daki Kürtlere de yurttaşlık temelinde bakması gerekir. Türkiye’nin son yüz yıldır süren Kürt fobisinden kurtulması gerektiğini düşünüyorum. Korku üzerine 21’inci yüzyılın tahayyül edilmesi çok gerçekçi olmayacaktır” diye konuştu.
Kaynak: MA