Küresel ısınma ve yoğun kullanımlar sulak alanları bitiriyor
Türkiye’de kuruyan Tuz Gölü, Meke Gölü, Suğla Gölü, Akşehir Gölü, Acıgöl kurururken, bu göllere her geçen yıl yenileri ekleniyor. Uzun süredir kuruma tehlikesi altında olan Eber Gölü’nün su seviyesi gün geçtikçe düşüyor. Geçmişte 150 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Türkiye’nin 12. tatlı su kaynağı olan gölün kuruma sürecinde olduğu belirtildi. Gölü besleyen kaynakların kesilmesi (HES) ve çeşitli atıkların göle bırakılmasıyla birlikte göl sığlaşmış durumda. Bugün kuruma tehlikesi altında olan Eber Gölü’nde su seviyesi, 1.5 metre derinliğe kadar düştü. “Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu” gereğince 1. derecede doğal sit olarak tescillenen göldeki kamışları biçerek, geçimini sağlayan bölge halkı ise su çekildiği için kayık yolaklarının düzeltilememesi ve göle girmenin zorlaşması nedeniyle kamış toplayamaz hale geldi.
Göl son nefesini veriyor
Suyun çekilmesi sonucu ortaya çıkan araziyi ekip biçemeyen, göldeki su azaldığı için mevcut tarlalarda başta pancar olmak üzere ürün de yetiştiremeyen bölge sakinleri, tarımdan büyük oranda vazgeçti. Eber Gölü’nün su seviyesinin azalması sonucu, 4 belde ve 14 köydeki 30 bin kişi de verimsiz ve çorak arazi nedeniyle zor günler geçiriyor. Eber Gölü kıyısına sınırı olan, 453 nüfuslu Çayırpınar köyünün muhtarı İbrahim Kıyar, “11 yıldır muhtarım. Gençliğim ve çocukluğum bu gölde geçti. Eskiden çok temizdi. Bu suyu içiyorduk, kirlilik yoktu. Kimyasal, evsel kirlilik yoktu, sanayi atıkları yoktu. Ama maalesef son yıllarda aşırı kirlilikten yok olmak üzere. Son nefesini veriyor Eber Gölü” dedi.
Kuş cennetiydi!
Gölde öncelikle kirliliğin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan İbrahim Kıyar, “Evsel, çevresel ve sanayi kirliliği, kimyasal kirliliğin bertaraf edilmesi gerekiyor. Burası bir kuş cennetiydi. Bölgeye has endemik türler var. Elimizdeki nimetlerin kıymetini bilememişiz. El birliğiyle yok etmişiz. Yetkililerin buna radikal bir çözüm bulması gerekiyor. Başta kirlilik, ondan sonra da sırayla rantabl bir şekilde suyun debisini verimli halde yükseltmesi gerekiyor” diye konuştu.
EKOLOJİ SERVİSİ