Dünya Kupası’nı kazanan ABD’li kadın futbolcular, erkek meslektaşları ile eşit ücret almak için dava açmaya hazırlanıyor. Bu gelişmeden yola çıkarak Türkiye’de ki kadın futbolu ne durumda, şöyle bir göz atalım istedik
Fransa’da düzenlenen 2019 Kadınlar Dünya Kupası’nı ABD kazandı. Kupa süresince kadın futbolcuların oyunları ve attıkları gollerin yanı sıra uğradığı ayrımcılıklar da konuşuldu. Cinsiyetçi muamelelerden aldıkları düşük ücretlere kadar pek çok konu tartışıldı. Son şampiyonlukla birlikte tarihinde dört dünya şampiyonluğu bulunan ABD milli takımı ile Amerika Birleşik Devletleri Futbol Federasyonu (USSF) arasında, kadın futbolculara ödenen paraların iyileştirilmesi için yürütülen görüşmelerin çıkmaza girdiği belirtiliyor. ABD Milli Takımı’nın oyuncuları, erkek meslektaşları ile aynı ücreti almak için yargıya gitmeye hazırlanıyor
Rakamlarda uçurum
Son zamanlarda seyirci rekorları, eşit gelir tartışmaları, cinsiyet ayrımcılığının durması için yapılan çalışmalar sıklıkla gündeme geliyor. Dünyada kadın futbolu gelişmeye doğru hızla ivme kazanırken, UEFA’nın en son 2017 yılında yayınladığı, kadın futbolunu temel başlıklar üzerinden incelediği “Women’s Football Across the National Associations (Ulusal Yönetimler Genelinde Kadın Futbolu)” raporu, oldukça dikkat çekici rakamları ortaya koydu. Bu araştırmadaki verileri baz alarak, 82 milyonluk nüfusa sahip Türkiye’yi Avrupa’da en yakın nüfuslu ülke olan 82 milyonluk Almanya ile karşılaştırdığımızda Türkiye’deki kadın futbolunun ne durumda olduğu çok daha net bir şekilde görülebiliyor.
Görünür değil
Dünya Kupası öncesi kadın futbolunda Türkiye’nin güncel FIFA sıralaması 61’ken, Almanya ikinci sırada yer alıyor. Almanya’da kadın futbolunun başlama tarihi 1970, Türkiye’de ise 1992 olarak kabul ediliyor. İki ülke arasında göze en fazla çarpan farklardan biri ise lisanslı kadın futbolcu sayısı. Türkiye’de kayıtlı kadın futbolcu sayısı: 40 bin 213. Bunların sadece 3 bin 122’si 18 yaş üstü. Geriye kalan 37 bin 91 sporcu 18 yaşın altında. Almanya’da kayıtlı kadın futbolcu sayısı 203 bin 756. Bunların, 92 bin 575’i 18 yaş üstü. Ülkelerin futbolcu sayıları, takım sayılarına da yansımış. Türkiye’de kayıtlı en üst seviye takım sayısı 127.
Okul müfredatında yok
Bütçelere bakıldığında fark derinleşiyor. Türkiye’de kadın futbolu için ayrılan bütçe 2 milyon 500 bin euro. Almanya’da ise bu bütçe 10 milyon 770 bin euro. Türkiye’de okul müfredatında futbol yer almıyor. Kulüpler ve okullar arasında resmi bağlantılar yok. Almanya’da durum tam tersi, oldukça olumlu. Rapora göre Türkiye’de kadınların en fazla katılım sağladığı spor; voleybol. Raporda, kadın antrenör ve hakemler konularına da değinilmiş. Türkiye’de 22 nitelikli kadın hakem görev yapıyor ve yönettikleri en üst seviye lig, Erkekler 2. Ligi. Ancak bunu geliştirmek için Türkiye’de herhangi bir çalışma yok.
KADIN SERVİSİ