Irak, tarihin en susuz yılını yaşıyor. Su ve ekonomi uzmanları yaşanan kuraklık ve su kıtlığından Türkiye’yi sorumlu tutuyor
Bu yıl Irak’taki su krizi, önceki yıllara göre daha da arttı. Su krizinin nedenleri ve etkileri hakkında Iraklı su ve ekonomi uzmanları Rojnews’e konuştu.
Su işleri uzmanı Tahsin Musevî, Türkiye’nin su politikasının Irak üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve bu etkinin gün geçtikçe arttığını belirtti. Tahsin Musevî şunları söyledi:
“Türk devleti, birçok kez uluslararası anlaşmalara uymadığını gösterdi. Türkiye yıllardır Irak’a düşen su payını vermiyor. Türkiye’nin bu olumsuz su politikası, bu yıl Irak üzerinde açıkça hissediliyor.”
‘Su krizi göçü tetikledi’
Tahsin Musevî, su krizine karşı acil önlemler alınması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:
“Su krizi, özellikle Irak’ın güneyinde geniş tarım arazilerinin kurumasına ve çölleşmesine neden oluyor. Çiftçiler büyük sorunlarla karşı karşıya kaldı. Su krizi göçü tetikledi ve bu da şehirlerde toplumsal sorunlara yol açtı.”
‘Türkiye Irak’ın su payını engelliyor’
Ekonomi uzmanı Ziya Muhsin de Türkiye’nin su politikasının, Irak’taki ekonomik ve su krizinin ana nedeni olduğunu vurguladı.
Ziya Muhsin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Genel olarak Irak’ın güneyi ve özellikle Basra kenti büyük bir temiz su kriziyle karşı karşıya. Çünkü Türkiye’den Irak’a gelen su miktarı oldukça az. Basra’da tuzlu su oranı her geçen gün artıyor ve bu durum Kurna ile Fav arasındaki çevreyi olumsuz etkiliyor.
Küresel iklim değişikliği ve artan sıcaklıkların yanı sıra, Türk devleti de Dicle ve Fırat nehirleri üzerinden Irak’a düşen su payını engelliyor. Bu da su krizini derinleştiriyor ve tarım arazilerinin kurumasına yol açıyor.”
Haber: Wesam Zehrunî / Rojnews