Savaş Barik’ın tutsak olduğu dönemde kaleme aldığı yazıları, ‘Ben kimim?’ kitabıyla okuyucularla buluştu
Cezaevinde kaleme aldığı yazılarını tahliye olduktan sonra kitaba dönüştüren Savaş Savaş Barik’in “Ben Kimim?” adlı kitabı, Liman Yayınevi’nden çıktı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “Kendini bilmek, tüm bilmelerin temelidir” tespitiyle başlayan “Ben Kimim?” kitabı, hakikat arayışının bir iz sürücüsü niteliğinde.
‘Yazmanın varoluşsallığı’
Kitabın ön sözünde, Kapitalist modernite dünyasında hem soruların hem de cevapların “yozlaştırıldığını” kaydeden Savaş Barik, “Neden yazıyoruz?” sorusunun yanıtını bulmak için “yazma eyleminin varoluşsallığına” işaret ediyor ve şöyle devam ediyor: “Hakikat nedir ve hakikati nerede bulacağız? Yazma eyleyişinin ontolojisi anlaşılmadan insanın neden yazma gereği duyduğunu tarihsel ve güncel olarak doğru bir şekilde cevaplandırmak mümkün değildir. Bir bambu ve meyve ağacı gibi de düşünebiliriz; çünkü bunlar bir anda ne büyür ne de meyve verir, zamanı geldiğinde de engel olmak imkansızdır. Yazı işi de böyledir; zamanı geldiğinde kendini dayatır ve sen engel olamazsın.”
‘İnsan kendini var kılmalıdır’
Savaş Barik, kitap yazmanın yalnızca bir boş zaman aktivitesi olmadığını, aksine insanın kimliğini bulma ve hakikat arayışına ulaşma yolculuğunda önemli bir araç olduğunu vurguluyor. Savaş Barik, insanın evrenin nihai amacıyla bağlantılı olarak yaratıldığını ve bu yüzden insanın kendini var kılmasının yüce, değerli ve kutsal bir süreç olduğunu vurguluyor ve şöyle diyor: “O halde insan, yüce, değerli ve kutsal bir varlık olarak kendini var kılmalıdır. Ama hala bilinmeyen ve belirsizlikte kalan daha çok şey vardır. Abdullah Öcalan’ın dediği gibi, insan tam olarak kendini bilemez, çünkü ‘İnsan bilme anında oluşur.’ İnsanın kendini bilme merakı ve arayışı, yalnızca insanla sınırlı kalmaz. Çalışmamızın cevabını aradığı ‘Ben kimim?’ sorusunu insanda canlandıran, insan ötesi bir sorunun tezahürü olabilir. Abdullah Öcalan, ‘Ben kimim?’ sorusuna cevap olarak, ‘Evrenin nihai amacı olabilir” diye belirtti.
Kitabın tanıtım kısmında, “İnsanın üç milyar yıl önce okyanus içinde oluşan ilk canlıdan günümüze değin gelen hikayesine bakıldığında, verilecek her cevap izafi kalabilir. Denilebilir ki insan, anlamlaşmak için kendini bilme ‘kaderiyle bağlanmıştır’ bu ‘kaderi’ bağlanma, insanın kendini bilmek zorunda bırakmaktadır. Kendini bilmemek, anlamlaşmamaktır” ifadeleri yer alıyor.
Savaş Barik
Savaş Savaş Barik, 3 Eylül 1990’da Qers’in Dîgor Gulxeyran köyünde doğdu. İlk ve ortaöğretimini Dîgor’un Bazarcix beldesinde tamamlayan Savaş Barik, 2007 yılında ekonomik sebeplerden dolayı ailesiyle birlikte Ankara’ya göç etti. 2016 yılında İstanbul’da tutuklandı. Sincan 2 Nolu F Tipi, Bolu F Tipi ve Bodrum S Tipi cezaevlerinde kaldı. 9 yıl süren tutukluluk dönemi boyunca teorik yazılar yazdı. Cezaevinden tahliye olduktan sonra, yazdığı bu yazıları kitaplaştırarak okuyucularla paylaştı.
Kaynak: MA