Cezaevlerindeki hak ihlallerinin arttığını belirten MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, tutukluların gökyüzünü görmesine izin verilmediğini ve test taleplerinin reddedildiğini söyledi
Mezopotamya Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, koronavirüs (Covid 19) süreci boyunca cezaevlerinde baskı ve işkencenin artarak devam ettiğine dikkati çekerek, cezaevleri konusunda kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Temizyüz, koronavirüs tehlikesinin gün geçtikçe daha da arttığını vurgulayarak, cezaevlerindeki durumun vahim bir hal aldığını söyledi
İnfaz yasasının kapsamı dışına bırakılan tutukluların koronavirüs tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığını hatırlatan Temizyüz, Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre 350 bin tutuklunun bulunduğu cezaevlerinde sistematik bir kölelik koşuları yaşatıldığını kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü’nün “Önümüzdeki günlerde hastalık zirveyi görebilir” uyarısını hatırlatan Temizyüz, “Cezaevi dışında tedbirler alınmasına karşın hızlı bir şekilde yayılan virüs cezaevinde daha da hızlı yayabilir. Biz hükümete gerekli yasal değişikleri hayata geçirilip virüse karşı önlem alınması çağrısında bulunuyoruz. Yoksa virüsün on binlerce tutuklunun yaşamını tehlikeye atacak” diye konuştu.
‘Gerekli adımlar atılmalı’
Koronavirüs sürecinin tutukluları psikolojik açıdan etkilediğini dile getiren Temizyüz, şöyle devam etti: “Aile, avukat görüşleri, sosyal aktivite, daha birçok etkinlik kaldırılmış durumda. Bunlar kaldırıldığı için tutuklular daracık bir alanda hücre hayatı yaşamış oluyor. Ve buda psikolojilerini etkiliyor. Bir de buna virüs korkusu eklenince işler daha da kötüye gidiyor. Hükümet virüsü bir fırsat olarak gördüğü için bu adımları atıp yasakları devreye koyuyor. Bunun önüne geçilip tutuklular için gerekli adımların atılması gerekiyor.”
Tutukluların koronavirüs bahanesiyle hastanelere götürülmediğini ifade eden Temizyüz, hastaneye götürülenlerinde cezaevinde getirildiğinde hücre koşullarında 14 gün boyunca tek başına bırakıldığını söyledi. Temizyüz, “Kaldıkları yerde yatak dışında bir şey yok. Temizlik de yok. Tutukluların koronavirüs testi olma talebi de reddediliyor” dedi.
İşkence arttı
Temizyüz Aksaray, Afyon, Elazığ, Trabzon Beşikdüzü ve Maraş Türkoğlu cezaevlerinde işkence vakalarının arttığını belirterek, şunları söyledi: “Burada devlet ‘İtaat edeceksin’ mantığıyla yaklaşıyor. Örneğin bir oda da kalan 3 tutukluya gardiyanlar ayakta sayımı dayatıyor. Tutuklular buna karşı çıktığında işkence edilerek hücre cezası veriliyor. Doktor rapor vermiyor. Savcılığa başvuruyor oradan da sonuç çıkmıyor. Buna benzer onlarca örnek var. Tekirdağ Cezaevi’nin havalandırma kısmı filelerle kapatılıyor. Tutukluların gökyüzünü görmelerine dahi tahammül edilmiyor.”
HABER MERKEZİ