AKP’de İstanbul seçimlerinin hezimetiyle hızlanan yeni parti tartışmaları resmi adıma dönüştü. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün desteklediği Ali Babacan, AKP’den istifa ederek yeni parti çalışmasını ilan etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Ali Babacan’la yaptıkları görüşmeyi ve yeni partiye ilişkin görüşlerini dile getirdi. Kürt meselesinde izlediği savaş siyaseti, tüm toplumsal güçleri baskı altına alma politikası, ekonomik kriz ve dış politikadaki hezimet nedeniyle çöküş sürecine giren AKP’nin yeni parti süreci ile devrini kapatabileceği yorumları yapılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ümmet temalı argümanlarla çöküşü durdurma arayışında. Bosna Hersek dönüşü uçakta iktidara yakın gazetecilere konuşan Erdoğan, Gül-Babacan cephesini ümmeti parçalamakla suçladı.
‘Özbekistan’ı önermiş’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’den istifa eden Ali Babacan’la bir süre önce yaptıkları görüşme ve yeni parti girişimine dair konuştu. Erdoğan, Babacan’a “Parti mi kuracaksınız” sorusunu yönelttiğini, Babacan’ın da “Şu anda düşünmüyoruz ama bir platform olarak çalışıyoruz” yanıtını verdiğini söyledi ve ekledi: “Dedim ki ‘Bak Ali Bey, eğer senin bu kabineye katkı verme noktasında yaptığınız çalışmalar varsa biz bunlardan istifade ederiz. Malum ben sana partide danışmanlık teklif ettim, kabul etmedin. Daha ileri gidiyorum; Özbekistan başkanı benden orada devletin yapılanmasında eleman istedi. Ali Bey’i teklif ettim. Maalesef oraya da evet demedi.”
‘Ümmet’ parçalama ithamı
Babacan’a “Parti kurmada fazla geç kalmayın” dediğini de aktaran Erdoğan, “Yolunuz yolunuzdur eyvallah ama şunu unutmayın ki bu ümmeti parçalamaya hakkınız yok. Bunun parçalanmasıyla da bir yere gidemeyeceksiniz’ dedim. Şunu da söyledim, ‘Fazla da geç kalmayın’ dedim. Bizim dava arkadaşlığımızda bir şey var. Dava terk edilmez” diye konuştu.
Yeni parti çalışmasını hızlandıran 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ali Babacan cephesinden Erdoğan’ın sırtımızdan hançerlediler ithamlarına yanıt geldi. AKP gömleğini çıkararak ANAP benzeri bir oluşum hedeflediği belirtilen Gül ve Babacan, tek adam yönetimi, yeni sistem, ekonomi politikası ve hukuk gibi konularda Erdoğan’ı eleştirerek, “Biz AKP’nin kuruluş noktasındayız, sapan sensin” yanıtını veriyor.
Refah ve Fazilet örneği
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre Erdoğan’ın, “sırtımızdan hançerlediler” diyerek, eski yol arkadaşlarını ihanetle suçlamasına Gül cephesi tepkili. Gül, “kendilerinin oldukları yerde durduğu, Erdoğan’ın partinin kuruluşundaki felsefesinden uzaklaştığı” eleştirisiyle yanıt veriyor. Yeni parti oluşumunun gerekliliği konusunda da, hem kendilerinin hem Erdoğan’ın içinde yer aldığı “yenilikçiler” olarak adlandırılan hareketin, Necmettin Erbakan liderliğindeki Fazilet Partisi ile yollarını ayırmasına göndermede bulunuyorlar. O dönem, “kararların ortak akılla alınması, tek kişinin belirleyiciliği yerine parti kurullarının demokratik katılımının sağlanmasının” hedeflendiği anımsatılıyor.
Alt lig eleştirisi
Gül’ün de yakın çevresine yaptığı değerlendirmelerde, ihanet eleştirilerine “Biz, Avrupa Birliği hedefi doğrultusunda, muhafazakâr, dindar demokrat kimliğimizi koruyarak, demokratik değerleri benimseyen, çevremizdeki Müslüman ülkelere rol model olacak bir iktidar hedeflemiştik, ancak gelinen nokta Türkiye’yi bambaşka yere, bir alt lige taşıdı. Yeni rejim, bizim muhafazakâr demokrat kimliğimizle uyuşmuyor” dediği belirtiliyor. Gül ve Babacan cephesinde Türkiye’nin asıl “beka sorunu” olarak, yetkilerin tek elde toplandığı “cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” görülüyor.
Kırgınmış!
İsim vermeden 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu da eleştiren Erdoğan, “Başbakanlık koltuğuna gelip oturan arkadaşlarımızın nereden nereye nasıl geldikleri malum. Cumhurbaşkanlığı makamına gelip oturanların nereden nereye nasıl geldikleri malum. Bütün bunlarla beraber, yola çıkarken her şey iyi, güzel ama Cumhurbaşkanlığı makamından ayrıldıktan sonra mensubu olduğu partisine üye dahi olmamıştır. Bunlara kırgınlık olmayacak da kime olacak?” yanıtını verdi.
Hakan ‘asla’ demişti
16 Ocak 2016 tarihinde “Tayyip Erdoğan’ın ya da Ahmet Davutoğlu’nun uçağına asla ve kat’â binmeyeceğim” diyen Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bosna Hersek ziyaretinde Cumhurbaşkanlığı uçağında yer aldı.
ANAP tipi yeni parti
Eski bakanlar Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Hüseyin Çelik, Nihat Ergün’ün de aralarında bulunduğu isimlerin Babacan hareketine destek verdiği ifade ediliyor. Kulislerde, Babacan hareketinin ağırlıklı olarak AKP tabanından karşılık bulacağı tahminleri yapılsa da, liberal ekonomi politikaları ile merkez sağa daha yakın bir siyasi çizgide olacağı ifade ediliyor. Bu nedenle, yeni parti daha çok Turgut Özal’ın kurucusu olduğu Anavatan Partisi modeline benzetiliyor. Revize edilmiş parlamenter sistem ve tarafsız cumhurbaşkanlığının yeniden sağlanması hedefiyle yola çıkacağı belirtilen Babacan’ın, AKP’den istifasının ardından ekibiyle birlikte yeni parti çalışmalarına hız vermesi bekleniyor. HaberTürk yazarı Nagehan Alçı da Mehmet Şimşek’in Ali Babacan hareketinin “içinde değil tam göbeğinde” yer aldığını yazdı.
HABER MERKEZİ