Fransız direnişi denince 1789, 1830, 1848 devrimleri ve 1871 Paris Komünü hemen akla gelir. 5 Aralık’tan bu yana ise Fransa’da tarihi bir kitlesellik var.Milyonlarca emekçi bir çok kentte hayatı durdurdu: Bazı yerler savaşalanına döndü
Dünyaya İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi gibi özgürlükler içeren süreçler armağan eden Fransa kentleri, farklı sektörlerin emekçilerinin birliğiyle bu kez tarihinin en büyük ulusal grevine sahne oluyor. Milyonlar iş bırakıp meydanlara inerken başkent Paris başta olmak ve birçok kentte protestolara müdahale eden polisle çatıştı. Polis şiddetinde bazı göstericiler ve gazeteciler yaralandı.
Ağır bedeller ödeyerek 1789, 1830 ve 1848 devrimsel süreçlerini gerçekleştiren, çarpıcı barikatlarıyla Victor Hugo’nun Sefiller gibi eserlere konu olan, 1871 Paris Komünü’ne imza atarak siyasal haklar, sendikal haklar, ulusal haklar ve diğer özgürlüklerin gelişiminde önemli rol oynayan Fransa kentleri 5 Aralık’tan bu yana bir kez daha görkemli bir direniş ortaya koyuyor. Fransa’da Emmanuel Macron yönetiminin neo-liberal politikalara karşı, emeklilik reformu adı altında hakları tırpanlayacak, kazanılmış hakları yok edecek planlara karşı görkemli genel grev organizasyonu iktidarı kaos içinde bıraktı. 5 Aralık’ta başlayan grev ile Fransa genelinde 250 farklı noktada gerçekleşen gösterilerde katılımcı sayısı sendikalara göre ise 1.5 milyonu aştı. Demiryolu, havayolu, otobüs ve metro çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri greve çıkarak ulaşımı durdurdu. İlk ve orta dereceli okullarda görevli öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80’i iş bıraktı. Sağlık emekçileri, polisler, avukatlar, postane çalışanları işe gitmedi. Fransız havayolu şirketi Air France, Transavia ve Ryanair uçuşları iptal etmek zorunda kaldı. Sarı Yelekliler”in de katıldığı gösteriler nedeniyle ülkenin sembolü Eyfel Kulesi kapatıldı. Sadece başkent Paris’te yüz binler sokaktaydı. Grev kırıcı olarak değerlendirilen troninetlere, çevreci hareket Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) tarafından sabotaj eylemleri düzenlendi
İşçi ve memurlar arasındaki farklı emeklilik koşullarını tek tipe dönüştürüp kazanılmış hakları gasp etmeye, emeklilik yaşını 64’e yükseltmeye çalışan, çok sayıda iş kolunda Emeklilikte Yaşa Takılma’ya (EYT) neden olacak Emmanuel Macron yönetimi protesto dildi.
Paris’te polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın etrafında barikat kurdu. Başkentte güvenlik için 180’i motorlu 6 bin polis görevlendirildi. Polis bazı yerlerde saldırınca göstericilerle çatışmalar yaşandı. Göstericiler bazı iş yerlerini, trafik ışıklarını ve elektrikli motosikletleri ateşe verdi. Sokaklar savaş alanına döndü. Bazı göstericiler ve gazeteciler yaralandı. onlarca kişi gözaltına alındı.
DIŞ HABERLER