Ursula K. Le Guin ile gerçekleştirilmiş söyleşilerden oluşan ‘Yazma Üzerine Sohbetler’ Metis’ten Özge Duygu Gürkan çevirisiyle çıktı
Dünyaca ünlü roman yazarı Ursula K. Le Guin ile gerçekleştirilmiş söyleşilerden oluşan “Yazma Üzerine Sohbetler” Metis Yayınevi’nden çıktı. Özge Duygu Gürkan’ın çevirdiği kitapta, Le Guin ile yapılan üç farklı sohbet bir araya gelerek, yazmanın zorluklarını ve kazanımlarını, inceliklerini, önemli noktalarını odağına alıyor.
Kitabın arka kapağında yer alan yazı ise şöyle:
Kurmaca, şiir ve kurmacadışına odaklanan üç ayrı söyleşiden oluşan bu sohbetlerde, yazmanın zorluk ve ödüllerini, inceliklerini ve püf noktalarını tartışıyor Ursula K. Le Guin. Bunu yaparken de, hem yazar olarak birikiminden hem de “yaşanan bilgelik” haline gelmiş tecrübelerinden bekleneceği üzere pek çok konuya değiniyor.
Yazma zanaatının teknik detaylarından dilin ahlaki meseleleri yansıtma ve kullanma biçimlerine, yazının ritminden şiirin müziğine, yayıncılık piyasasından kadın yazarların edebi kanondan dışlanmasına, “öteki”nin perspektifinden yazmaktan siyaset, bilim ve doğaya uzanan geniş bir yelpaze bu.
“İyi bir söyleşinin hiç bitmemesini istersiniz,” diyor Le Guin. Nitekim yazarın kendi eserlerinin yanı sıra, etkilendiği ve ilham aldığı bazı eserlerden alınan pasajlarla da zenginleştirilmiş olan bu sohbetlerin tadı okurun damağında kalıyor. Hayranlarına Le Guin’i daha iyi tanıma fırsatı sunan bu kitabın, yazarı henüz tanımayanlar için de güzel bir tanışma vesilesi olacağını umuyoruz.
Kitaptan tadımlık bir bölümü BURADAN okuyabilirsiniz.
Ursula K. Le Guin kimdir?
Ursula Kroeber Le Guin (1929-2018) ABD’nin California eyaletinde doğdu. Babası antropolog Alfred Kroeber, annesi yazar Theodora Kroeber’dir. Radcliff ve Columbia üniversitelerinde edebiyat eğitimi gördü.
1950’li yıllarda fantastik öyküler ve romanlar yazmaya başladı. 1962’de ilk bilimkurgu öyküsü yayımlandı. 1974 tarihli Mülksüzler‘e kadar altı bilimkurgu romanı yazdı. Bu tarihten sonra zaman zaman bilimkurgu öyküleri yazmakla birlikte romanlarında daha ziyade yarı gerçekçi/yarı fantastik temalar işledi.
Kısa hikâye, deneme, şiir, çocuk kitapları ve roman türlerinde eserler veren Le Guin’in aldığı çok sayıda edebiyat ödülü arasında Ulusal Kitap Ödülü, beşer kez Hugo ve Nebula ödülleri, Kafka Ödülü ve PEN/Malamud Ödülü bulunuyor.
Kaynak: Gazete Karınca