Uşak’ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde ‘Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu Projesi’ bilgilendirme toplantısı yapıldı. Uşak Valiliği’nden yapılan açıklamada, Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu Projesi toplantısının 19 Temmuz günü Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıya madencilik alanında faaliyet gösteren çok sayıda sanayici ve firma temsilcisi katıldı. Ayrıntıların ve neler konuşulduğu bilgisi henüz paylaşılmamışken Uşak’ta böyle bir toplantının yapılması dikkat çekti.
Kışladağ Altın Madeni
Uluslararası standartların uygulandığı propaganda edilen Kışladağ Altın Madeni Uşak’ın Uluğbey ilçesine bağlı Gümüşkol ile Eşme ilçesine bağlı Katrancılar köylerini içine alan bölgede kuruldu. Kuruluş sürecinde büyük tepkiler ortaya çıkmıştı. Maden şirketlerinin uluslararası standardı, “Bölgeyi altüst et, madeni al ve bölgeyi zehirleyip yaşanmaz hale getirip çek git” olarak özetlenmişti. Kışladağ Altın Madeni’ne karşı yürütülen toplantılarda, altın üretiminin dünyada birkaç şirketin elinde olduğu ve Türkiye’de bu işleri yapan şirketlerin onların sadece ayakçıları olduğu, Türk şirketi diye bir şeyin olmadığı bunların sadece taşeron olduğu aktarılmıştı. Kışladağ Altın Madeni TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş. olarak bilinse de bu şirket, Kanada asıllı Eldorado Gold Corporation’un bir alt kuruluşu.
Bin 700 kişi zehirlenmişti
Üç kez kapasite artıran altın madeni, tüm karşı çıkışlara ve açılan davalara rağmen 2006 yılında üretime başlamıştı. Madende meydana gelen kazada Eşme ve köylerinde yaşayan bin 700’ün üzerinde kişi siyanürle zehirlenmişti. Zehirlenenlerin kanlarında limitlerin 20-30 katı siyanür tespit edilmesine rağmen valilik ve kaymakamlık zehirlenmelerin sebebini Eşme’nin içme suyuna kanalizasyon karışması nedeniyle meydana gelen bakteri zehirlenmesi olduğuna dair açıklama yaparak olayın üstünü kapatmıştı. Kazadan sonra bölgedeki köylerde doğum yapan hayvanların yüzde 80 oranında ölü ya da anomali doğum yaptığı görüldü.
UŞAK