Tartışılan Afrin’den getirilen zeytin yağına ilişkin AKP’lilerin itiraflarının altında elde edilen kazanç yatıyor. AKP’li Aydemir’in ‘kime bıraksaydık’ diyerek aldıklarını itiraf ettiği zeytinin kazancı 832milyon dolar
Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde, 18 Kasım’da yapılan oturumda Türkiye’nin Afrin’den getirip sattığı zeytin tartışması damga vurmuştu. AKP’liler dünya basınında yer bulan “Afrin zeytinini yağmalayıp sattılar” haberlerini yalanlamak isterken itiraf niteliğinde sözler sarf etti. CHP’li Ünal Çeviköz’ün “ÖSO zeytin ve zeytinyağını çalarak Türkiye’ye getiriyor” sözlerine AKP’li Uğur Aydemir, “Evet, Türkiye’ye geliyor. İtiraf ediyoruz. PKK’nin eline mi bırakacağız” diyerek cevap vermiş, iddiaları doğrulamıştı. Aydemir’in bırakmak istemediklerini itiraf ettiği zeytin ve zeytinyağının miktarı ise bir hayli yüksek.
25 bin ton zeytin
Türkiye, ÖSO ve bağlı birçok grupla birlikte 20 Ocak 2018’de Afrin’e dönük saldırı başlatmış, 18 Mart 2018 itibariyle de şehre girmişti. Ve o tarihten itibaren de Afrin zeytini Türkiye’ye getirilip, Türkiye etiketiyle yurt dışına satılırken, bu haber ilk olarak Ocak 2019’da yine CHP’li bir başka isim tarafından gündeme getirilmişti. CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Afrin’den getirilen 250 bin ton zeytinden 52 bin ton zeytinyağı elde edildiğini paylaştı.
Dünya gündeminde yer buldu
Yine Afrin zeytininin Türkiye etiketiyle satıldığı o tarihlerde dünya basınında geniş yer buldu. Şubat 2019’da İsviçreli parlamenter Bernhard Guhl, zeytinin Türkiye’ye getirildiği ve zeytinyağı olarak İspanya ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine satıldığını duyurdu. Söz konusu 52 bin ton zeytinyağından Türkiye 832 milyon dolar kazanırken, Afrin’de 15 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Yine saldırılardan önce Suriye’deki zeytinyağı üretiminin yüzde 30’u yani 3’te biri Afrin kentinde olurken, Afrin’de 180 zeytinyağı fabrikası bulunuyordu
‘Zeytinleri kime satıyorsunuz?’
HDP Milletvekili Remziye Tosun, Afrin’de üretilen zeytinyağının Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılmasını Meclis’e taşıdı. Tosun, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, zeytin alınan üreticilerin kimler olduğunun açıklanmasını, zeytin ve zeytinyağının nerede işlendiğini, bu işlemlerin yasal dayanağını, satışın hangi ülkelere yapıldığı ile şu soruyu sordu: “Afrin’de Türkiye ile ÖSO’cu gruplar arasında Afrin’in zeytini konusunda bir protokol yapıldığı doğru mudur?”
EKONOMİ SERVİSİ