Dünyanın en değerli tarım arazilerinden biri olan Sakarya Ovası yok edilmek üzere. Sanayileşme ile kentleşmeyi durdurmak yerine ovaya yeni sanayi bölgeleri kurulma çabaları ise ısrarla sürdürülüyor
Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaptığı bir açıklamada; savunma sanayi üssü haline dönüşen kentin, milli otomobil projesine de ev sahipliği yapmaya talip olduğunu bildirdi. Sakarya’nın ulaşım imkanları, büyük endüstri merkezlerine yakınlığının kentin büyük bir potansiyeli barındırdığını aktaran Balkanlıoğlu, kentin son derece elverişli bir konumda olduğunu söyledi. Sakarya’nın sanayicilerin rağbet ettiği yer olduğunu söyleyen Balkanlıoğlu, Sakarya’da sanayinin son derece geliştiğini dile getirdi. Balkanlıoğlu, “Sakarya’da büyük bir otomobil fabrikası var, yabancı menşeli. 70-80 saniyede bir araba çıkartıyor. Traktör, otobüs, midibüs, minibüs üreten fabrika var. Dünyada türleri içinde en iyisi olan savunma sanayinin göz bebeği Fırtına Obüsleri, tankların palet üretimi, tankların yenilenmesine kadar birçok hizmet burada yapılıyor. Savunma sanayi araç ve gereçleri yine burada yapılıyor. Dolayısıyla Sakarya bu anlamda savunma sanayi için önemli bir merkez haline gelme durumunda. Milli tank, milli savunma araçları, birçoğunu yurt dışından ithal ettiğimiz araçların büyük bölümünü artık biz yapar olduk, kendimiz artık ihraç ediyoruz.” dedi. Milli otomobil projesine de Sakarya’nın talip olduğunu kaydeden Balkanlıoğlu, “Biz yer hazırlıyoruz valilik olarak. Organize Sanayi Bölgesinde genişçe bir yer. Gerektiğinde bu işi yapacak babayiğitlere, ücretsiz yer tahsisine kadar hazırlanıyoruz.” sözleriyle sanki babasından miras kalan arazileri bağışlar gibi konuşması dikkat çekti.
‘Senede 3 ürün mümkün’
Balkanlıoğlu, “Sakarya, milyonlarca yıldır Sakarya ırmağının aktığı bir coğrafya. Son derece verimli ve kaliteli tarım alanları var. İklimi de Hollanda ayarında yağış alıyor. Dolayısıyla burada tarım son derece kaliteli ve güzel ürün veriyor. Senede 3 ürün almak mümkün. Sakarya için turizm, tarım, sanayi çok önemli. Çevre kirletmeyen, ileri teknoloji getiren sanayi üzerinde duruyoruz. Geçmişin hatalarını tekrarlamamak… Siz en gelişmiş makineleri yapabilirsiniz ama bir santimetrelik toprak yapamazsınız. Toprağı yok etmememiz lazım. Sanayiyi daha çok tarımsal potansiyeli ve kalitesi yüksek topraklar dışında yapmamız gerekir. Sakarya’da da bunu temin etmeye çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı. Ancak ovayı sanayi üssü haline getirmeyi hedeflendiğini belirten valinin bu sözleri kimin için sarf ettiği anlaşılamadı.
Gözden çıkarıldı
Adapazarı Ovası, Türkiye’nin en değerli ovalarından birisiydi. Hızla büyüyen şehir ve sanayi tesisleri ovaya yayıldı. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı Türkiye ortalamasının çok üzerinde. 1.sınıf tarım arazileri üzerine kurulan sanayi tesislerini görmek mümkün. Sakarya’daki topraklar dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen nitelikte verimli topraklar. Bu verimli topraklar, sanayi tesislerinden sonra şimdi de imara kurban edilmeye başlandı. Sakarya Ovasında, özellikle AKP iktidarıyla birlikte çok büyük ölçekte tarım arazileri imara açıldı. 100 bin hektarı aşan 1. Sınıf tarım arazisi imara kurban gitti. Yıllardır kaçak yapılaşmaya göz yumuldu, son çıkan imar barışı ile bu işgaller yasal hale getiriliyor. Bölgede ki çiftçiler ve örgütleri devletin Sakarya’yı tarımsal açıdan çoktan gözden çıkardığını belirtiyorlar.
Sakarya Ovası, Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde meydana gelen çöküntüler oluşan alanda Sakarya Nehri’nin taşımış olduğu alüvyonların dolmasıyla tektonik kökenlidir ve milyonlarca yılda meydana geldi. Sapanca Gölü’nün bulunduğu bölgeyi de kapsamaktadır. Ayrıca İzmit’in doğusuna kadar uzanmaktadır. Ova aynı bir körfez gibi hem Güneydoğu hem de Doğu tarafına kadar genişlemektedir. Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 30 metre yüksekliğindeki Sakarya nehrinin taşımış olduğu alüvyonlar ile kaplıdır. Ovada yer altı suyunun derinliği kısa süre öncesine kadar 3 ila 5 metre civarındaydı. Sakarya ovası kuzeybatısında Çam Dağı ve Kocaeli Platosu, güneybatısında Kerem Ali Dağı, Güneydoğusunda ise Samanlı dağları ile çevrilidir.
EKOLOJİ SERVİSİ