Türkiye, Sırbistan’dan et ve hayvan alıp karşılığında yol ve inşaat yaparken, Türkiye’de tarım yok ediliyor. Diğer yandan Kuzey Suriye’ye yapılan operasyonla bölgede insanlar katledilirken, inşaatlar planlanıyor.
Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Sırbistan’a bir ziyarette bulunmuştu. Yaptığı konuşmanın bir bölümünde, “Türkiye’nin yegane arzusu, isteği Balkanların barışıdır, istikrarıdır. Bu topraklar son çeyrek asırda gerçekten büyük acılar yaşadı, çok ciddi bedeller ödedi. Farklılıklarımızı bir çatışma unsuru olarak değil zenginliğimiz görerek istikbalimizi hep beraber inşa etmeliyiz” sözleri Kuzey Suriye’ye operasyon emrini verdiği günlere denk düşerken, Sırbistan’da başka Türkiye’de başka konuştuğu görüldü.
300 metrekarelik evler
Diğer yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kuzey Suriye’ye yönelik başlatılan operasyona dair, “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 4 gün önce başlatılan bu operasyon bittiği zaman oluşacak güvenli bölge içerisinde, 140 köyden oluşan yerleşim alanı inşasıyla, buradaki ‘vatandaşların’ huzur ve güvenliğini sağlayacak önemli bir projeyi hep birlikte hayata geçirmiş olacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen günlerde, “Suriyeliler 250-300 metrekarelik ev, önünde de 100-150 metrekarelik bahçe yapalım” sözleri dikkat çekmişti.
‘Barış Projesi’
Belgrad-Saraybosna Otoyol Projesi’nin önünü açan görüşmeyi 2018’in başında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve dönemin BosnaHersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegovic ile İstanbul’da gerçekleştirdiklerini hatırlatan Erdoğan, “Bu görüşmenin hemen akabinde Balkanların ‘Barış Projesi’ni süratle hayata geçirmek için yoğun çaba harcadık” dedi. Erdoğan, “Sava Nehri üzerinde yer alacak ve bugün temelini attığımız köprü konusunda Taş Yapı firmamızdan beklentimiz büyüktür. İnanıyorum ki bu Türk firması belirlenen zamandan daha kısa zamanda bu projeyi tamamlayacaktır” diye konuştu.
Sırbistan’a gümrük yok!
‘Sırbistan Cumhuriyeti Menşeli Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ 14 Haziran 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve 1143 sayılı karar ile Sırbistan’dan ithal edilecek bazı tarım ve işlenmiş tarım ürünlerinin gümrük vergisi sıfırlandı. Gümrük vergisi sıfıra inen ürünler arasında, 5 bin ton büyükbaş hayvan eti, 35 bin ton ayçiçeği tohumu yağı, 10 bin ton buğday, mahlut, kızıl buğday, bin 500 ton taze ya da soğutulmuş domates, bin ton havuç ve şalgam, 2 bin ton tatlı mısır gibi 59 farklı ürün bulunuyor. Bu kararlarla Türkiye’de can çekişen tarım üreticilerine darbe indirilirken inşaat sermayesine bu yolla alan açıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a yaptığı ziyarette, “Hayvancılık alanında Sırbistan’ın gelişmesi konusunda gerekli katkıları sunmaya devam edeceğiz” diye belirtmişti.
Sırbistan’daki inşaat şirketleri
Sırbistan’la sıfır gümrük tarım ithalatına başlayan Türkiye’den Sırbistan’da çalışma yapan şirketlerse dikkat çekici. Sırbistan hükümeti ile TAŞYAPI inşaat şirketi arasında, geçtiğimiz yıl otoyol inşaatı projesi imzalandı. Türkiyeli inşaat şirketi TACA ile Sırbistan’ın Gemax Şirketi Stratejik İşbirliği Anlaşması imzaladı ve ortaklık kurarak inşaat işlerine başladı. Setup İnşaat 754 konut 31 ticari alan inşa ediyor. 800 milyon tutarında otoyol projesini alan Enka İnşaat. Cengiz Holding patronu Mehmet Cengiz tam 1 yıl önce, Yugoslavya döneminin en önemli madencilik şirketi RTB Bor’u almak için Belgrad’a gitti ve Sırbistan yönetimiyle ilk görüşmeyi yapmıştı ve görüşmeler halen sürüyor. Türkiyeli inşaat şirketleri Sırbistan’da 20 adet elektrik santrali inşa ediyor ve inşaların ardından bu santralleri işletecek. Limak İnşaat, Sırbistan’da bulunan enerji ticareti şirketi, LC Electricity Trading & Supply ile birlikte Kosova’dan Türkiye’ye kadar tüm Güneydoğu Avrupa bölgesinde faaliyet yürütmeye hazırlanıyor.
‘Barış’ sözcüğü ve yağma
Kuzey Suriye’ye dönük süren ve yüzlerce insanın ölümüne yol açan operasyonun adının ‘Barış Pınarı’ olması dikkat çekiyor. Sırbistan’la yapılan ‘al gülüm ver gülüm’ ilişkisinde Türkiye çiftçisine darbe indirilirken bu ilişkinin adının ‘Barış Projesi’ konması iktidarın barıştan ne anladığını ortaya koyar nitelikte. Kuzey Suriye’de uçaklardan atılan bombalarla yıkılan evler, zehirlenen tarım arazileri, sular ve en önemlisi ölen insanlara rağmen ‘Barış’ sözcüğünün kullanılması ve ardından bölgenin demografik yapısını değiştirerek buraya yerleştirilecek insanlara 300’er metrekarelik evler inşa edilecek vurgusu, yürütülen operasyonla bir inşaat yağmasının planlandığı anlaşılırken, aynı zamanda ‘Savunma Sanayisi’ne de sürüm alanı yaratılıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ