Jean-Marie Gustave Le Clezio, Mouritoslu bir baba ile Fransız bir annenin çocuğu olarak 1940 yılında Fransa’nın Nice şehrinde doğdu. Çocukluk yılları Fransa, Nijerya ve İngiltere’de geçti.
İlk romanı “Tutanak” 1963 yılında Renaudat Ödülünü kazandığında henüz 23 yaşındaydı. O günden bu yana öykü, roman, deneme türlerinde 40 kitabı yayınlandı.
Fransız Akademisi’nce verilen Paul Morand Büyük Ödülü’nü “Çöl” isimli romanıyla 1980 yılında kazandı. Türkçede ilk baskısı 1996 yılında yapılan “Göçmen Yıldızı” isimli eseri ise 1992 yılında yayınlandı.
******
Bir kitabın serancamını size böyle anlatsam içinizde “şu kitabı ben de okuyayım” hissi hemen uyanır herhalde. Nitekim kitabı ben de okudum. Hem de kısa sürede bitirdim.
Kimilerince Fransızca yazan en büyük yazarlar arasında sayılan ve 2008 yılında bir de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Le Clezio, Göçmen Yıldızı’nda Yahudi bir genç kızın yeni kurulmakta olan İsrail’e gidiş serüvenini anlatıyor.
İkinci Dünya Savaşı’nın son dönemlerinde Yahudi Halkının dramını ve onlardan bir ailenin -babasız- İsrail’e gidişi resmediliyor romanda. Eser tek yanlı kalmasın diye, hikayeye bir de Filistinli genç kızın trajedisi eklenmeye çalışılmış.
Ancak esasen Yahudi anne ve kızının yaşadıklarına dayanan romanda, bu kısımlar gerçekten çok başarılı bir şekilde resmedilirken, Filistinlilerin yaşadığı dram çok sönük kalmış. Dahası Musevi inancının ritüelleri en ayrıntılı şekilde anlatılırken, Müslüman ibadetini anlatmak için yazar küçük bir araştırma yapma gereğini bile hissetmemiş.
******
Yahudilerin yaşadıklarıyla ilgili herhangi bir roman okuduğumda ya da film izlediğimde, hep Kürt halkının trajedisini henüz yeterince anlatamamış olduğumuzu hatırlar ve kahrolurum.
Halen devletsiz bırakılmış 40 milyonluk bir halk, dört (hatta beş) devletin sınırları içine bölünmüşlük. Yapmak zorunda bırakıldıkları jandarmalık yüzünden demokrasilerini bir türlü ayağa kaldıramayan söz konusu dört devletteki halklar…
Yaşanan daha doğrusu yaşatılan her bir günden bir roman çıkartabilecek yaşamlar. Trajedi, komedi; ne istersen var. Olanları haber olarak dünyanın her yerine ulaştırmak önemli. Ancak ahlaki üstünlüğümüzü anlatmak başta roman olmak üzere edebiyat ile olacak. Mahmut Yamalak, Murat Türk, Mahmut Baran ve elbette Rojbin Perişan, bu konuda öne çıkanlardan aklıma ilk gelenler. Kürt Edebiyatında adını okurlara kabul ettirmiş tüm yazarlarımızı, halklarımızın yaşadığı acıları tüm dünyaya iletecek romanlar yazmaya davet edelim.
Sincan 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Sincan/Ankara