İş güvenliği ile ilgili konuşan uzmanlar, yasaların işçiyi korumadığını söyleyip, cinayetlerin arttığını belirtti. Uzmanlar, işyerlerinde denetimlerin ve önlemlerin artırılması gerektiğini vurguladı
Hemen hemen her gün yeni bir iş cinayetinin yaşandığı Türkiye’de denetimler neredeyse yok gibi. Kötü ve güvencesiz koşullarda, düşük ücretle çalıştırılan işçiler ölüm tehlikesi ile burun buruna, yasa ise var ancak uygulama ve cezalar yetersiz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili konuştuğumuz TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun iş cinayetlerini, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemediğine dikkat çekti. Akçelik, “Kanunun 7. yılında Türkiye’de iş cinayetlerinin sürekli arttığını görüyoruz. Soma Katliamı, Ermenek maden kazası, 3. Havalimanı’ndaki iş cinayetleri bu yasa yürürlükteyken gerçekleşti. Dolaysıyla işçi sağlığı ve iş güvenliğini külfet olarak gören işveren anlayışı var. Bu anlayışı körükleyen yönetim anlayışı ile karşı karşıyayız. İş cinayetleri sonucunda verilen cezaların az olması en büyük örneğidir. Sadece yasa çıkarmakla olmuyor. Bu yasaların sahalarda uygulanması gerekiyor. Etkin denetimlerin ve işveren sorumluluğunun artması gerekiyor” dedi.
Gerekli önlemler alınmalı’ İş cinayetleri ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için raporlama sisteminin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Yönetişim ve Uyum Uzmanı Burcu Akça Hacıosmanoğlu ise, “İyi bir raporlama sistemi geliştirip gerçek sayıları tespit etmemiz lazım ki işçi ölümlerini, iş kazalarını ve meslek hastalıklarına gerekli müdahaleleri yapabilelim. Gerekli önlemlerin zamanında alınması gerekiyor. Denetimlerin yapılması gerekiyor. Üretim baskısı iş cinayetlerinin ve kazaların artmasına sebep oluyor. İşçi sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin işçinin ihtiyaçlarına yönelik mevzuat gereği kaç saat verilmesi gerekiyorsa o kadar süre verilmesi gerekiyor” diye konuştu.
11 ayda bin 477 ölüm!
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıkartılmasının üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen Türkiye’de iş cinayetleri her geçen gün artıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin yayınladığı rapora göre, sadece 2019’un ilk on ayında en az bin 477 işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenler arasında çocuk ve mülteci işçiler de bulunuyor. İş cinayetlerinde ölümler en çok tarım, inşaat, metal, madencilik iş kollarında gerçekleşiyor.
EMEK SERVİSİ