Bu yıl 7.’si düzenlenecek olan Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali ‘Yaşamak’ temasıyla bugün başlıyor. Festivalde 3’ü yurt dışından 21’i Türkiye’den olmak üzere 24 oyun Farsça, Yunanca, Türkçe ve Kürtçe sahnelenecek.
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanatİçin Vakıf (TAKSAV) tarafından “Yaşamak” temasıyla 7’nci Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde 3’ü yurt dışından 21’i Türkiye’den olmak üzere 24 oyun sahnelenecek. Festival süresince aynı zamanda bir atölye ve 2 panel de düzenlenecek.
Farsça, Yunanca ve Kürtçe
oyunların da sahneleneceği festivalde, oyunların bir bölümü ücretsiz izlenebilecek. Öğrencilerin yararlanabileceği ücretsiz ve indirimli gösteriler festival boyunca kentin farklı yerinde sergilenecek. Bugün sokak açılışı ile festival başlamış olacak. “Yaşamak” teması ile düzenlenecek festivali Mezopotamya Ajans’ından Ayşe Sürme’ne değerlendiren TAKSAV Gönüllüsü Kadir Bülbül, tiyatro festivalinin önemine dikkat çekti. Farsça, Yunanca ve Kürtçe TAKSAV’ın ilk olarak 1994’te Ankara’da kurulduğunu söyleyen Kadir Bülbül, kurucuları arasında bilim insanları, akademisyenler, siyasetçiler ve kültür alanında bulunan insanların olduğunu ifade etti. İstanbul’da daha çok sanat kursları üzerinden faaliyet sürdürüldüğünü dile getiren Bülbül, Ankara’da 23, İzmir’de ise 7 yıldır tiyatro festivali yapıldığını belirtti. Organizasyonun esasen gönüllülük üzerinden sürdürüldüğünü ifade eden Bülbül, her yaş grubunun çalışmalarda yer aldığını dile getirdi. Her yıl yapılan festivalin çok başarılı geçtiğini ifade eden Bülbül, şimdi ise TAKSAV’ın çocuklar için atölyeler kurmaya çalışacaklarını söyledi. İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da tiyatro gruplarının da sahne alacağını söyleyen Bülbül, “Özellikle geçen yıl olduğu gibi bu yıl Jiyana Nu Tiyatro Grubu bir Kürtçe oyun sergileyecek. Gösteri 16 Aralık Pazar günü İzmir Sanat Kültür Merkezinde gerçekleşecek. Dario Fo’nun yazdığı ‘yüzsüz’ adlı oyun yer alıyor. Kürtçeden ‘Bêru’ anlamını taşıyor. Bu konuda arkadaşlar da bize katkıda bulundu” dedi.
‘Yaşam’ her şeyi kapsıyor
Festivalin temasını Türkiye’de yaşanan duruma göre belirlediklerini kaydeden Bülbül, daha önceki yıllarda “direniş, umut, itiraz, cesaret” gibi temaları da işlediklerini hatırlattı. Bülbül, “Öyle bir dönemden geçiyoruz ki bütün bunları kapsayan, hayatımızın ve yaşamımızın içinde olan bir tema belirledik. Malum ülkenin geçtiği koşulları biliyoruz. Yaşam bütün bunları kapsıyor. Hal böyle olunca hepsini toparlayıp ‘yaşamak’ adıyla belirlemenin daha anlamlı olacağını düşündük” şeklinde konuştu.
Ekonomik kriz ve tiyatro
Oyunları sergileme konusunda yer sıkıntısı yaşadıklarını belirten Bülbül, ayrıca ekonomideki kötü gidişat nedeniyle festivale katılan tiyatro gruplarının sayısını düşürmek zorunda kaldıklarını da kaydetti.Geçen sene OHAL nedeniyle problemler yaşadıklarını söyleyen Bülbül, geçen yıl yapamadıkları sokak açılışını bu yıl yapacaklarını ifade etti. Bülbül sözlerine şöyle devam etti, “Yine geçen yıl OHAL insanları evlerine hapsetti. Bu yıl ekonomik kriz var. Aynı zamanda kültür sanata yönelik ağır yaptırımlar ve yine sanata yönelik bütün uygulamalara karşı direnen bir topluluk oluşuyor. Ama yaşananların ötesinde tüm sanat severleri festivale davet ediyoruz.”
İZMİR