Muğla’nın Yatağan ilçesinde termik santralde kullanılan kömürlerin yakılmasının ardından ortaya çıkan atık küller suyla karıştırılıp doğal alana boşaltılmasıyla oluşan göl, görenlerde büyük bir yanılsamaya yol açıyor
Turkuaz bir renk alan Kül Göleti’ndeki suların analiz sonuçları çok ağır metaller barındırdığı ve çok zehirli olduğu belirlendi.
Yatağan Termik Santrali yakınlarındaki Kapubağ köyünün kırsal doğal alanı, 1993’te kül depolama alanı olarak kullanılmaya başlandı. Kül depo sahasında su ile kül serme işlemi yapıldığından zamanla sahanın güney kısmında büyük bir gölet oluştu. Yatağan Belediyesi tarafından TÜBİTAK’ta yapılan analiz sonuçlarında gölet suyunda ağır metaller bulunduğu tespit edildi ve içilmesinin, suya girilmesinin çok tehlikeli olduğu belirlendi.
Çevresine tel örgü
Gölet etrafına Yatağan Belediyesi tarafından uyarı tabelaları yerleştirildi. Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. yetkilileri ise göletin kendiliğinden oluştuğunu ve çevreye zarar vermemesi için gerekli önlemleri aldıklarını belirttiler ve 2018’de planladıkları yatırımla kül depolama sahasının etrafını tel örgüyle çevireceklerini ve kuşaklama kanalı yapılarak yağmur sularının alana girişini önleyeceklerini, böylece göletin kurumasını sağlayacaklarını ifade ettiler. Uzun yıllardır sadece atık döktükleri alanla ilgili ortaya çıkan gerçeğin halk tarafından öğrenilmesi sonrası tel örgü vb. girişim dikkat çekti. Yöre halkı, santralin kurulduğu günden bu yana Yatağan halkını zehirleyip kanser vd. birçok hastalığa yol açtığını ve santralin bir felaketiyle daha karşılaştıklarını ifade ettiler.
MUĞLA