‘Yeni e’ dergisinin 83’üncü sayısı yayımlandı
Kültür, sanat, edebiyat dergisi Yeni e’nin 83. sayısı yayımlandı. Aralık-Ocak ayları boyunca raflarda olacak dergi bu sayısında yayınevi emekçilerinin dünyasını merkezine alıyor. “Satır Arasında Kaybolan Emek: Yayınevi Emekçileri” başlıklı özel dosyasında yayıncılığın emekçileri üzerinden tarihini, yayınevi emekçilerinin sorunlarını ve bunlara karşı geliştirdikleri mücadele deneyimlerini tartışıyor.
“Kültür İşçilerinin Sınıfsal Konumu” başlıklı yazısında Nilgün Ongan yayıncılık ve kültür-sanat alanındaki çalışanların çalışma ve yaşam koşullarına ayna tutuyor. Bekir Demir ise “İki Mecidiye Bir Hayat: Musahhihler ve Mürettipler” başlıklı yazısında yayıncılık alanının bu topraklardaki tarihine bir mercek tutuyor.
Öte yandan “Buzkıran Olmak ya da Onu Aramak” başlıklı yazısında İlyas Coşkun hem sektörün genel durumuna hem de yayınevi emekçilerinin bugünkü çalışma ve yaşam koşullarına, sorun ve taleplerine ve mücadele deneyimlerine odaklanıyor. Olgun Dursun ise “Yapay Zekâ Yayıncılığı Nasıl Etkileyecek?” başlıklı yazısında yapay zekânın yayıncılık alanındaki kullanımlarını, başlayan dönüşümü ve bunun yayıncılığı ve yayıncılık alanındaki meslekleri nasıl etkilediğini/etkileyebileceğini tartışıyor. Her sayıda Ermenicenin usta şairlerinden birini tanıtıp şiirlerini çeviren Ohannes Şaşkal ise bu sayıda Zahrad’ı anlatıyor ve Ermenice aslından Türkçeleştirdiği şiirlerine yer veriyor. Filistin halkının kültürel direnişinin sembollerinden olan Ashtar Tiyatrosu’nun “Gazze Monologları” metninden seçilmiş monologlar, Kübra Yeter’in sunuşu ve Mustafa İsmail Dönmez’in çevirisiyle dergide yer alıyor. Iraj Bashiri’nin “Kör Baykuş’un Mesajı” metni de Tuncay Birkan çevirisiyle derginin bu sayısında okuyucuyu bekliyor.
Hüseyin Köse, Pelin Özer, Muzaffer Kale, İnan Ulaş Arslanboğan, Âba Müslim Çelik, İsmail Güney Yılmaz, Kamal Elgizouli (Arapçadan Çev. Musa Ağgün), Ahmad Zakaria (Arapçadan Çev. Melek Deniz Özdemir), Sertan Balkan ve Barış Yıldırım şiirleriyle derginin 83. sayısında yer alırken Adnan Özyalçıner “Çerçeve” Fırat Çobanoğlu “Omuzları Ağrıyanların Hikâyesi” ve Yusuf Yağdıran “Elma Çekirdekleri” öyküleriyle okuru karşılıyor.
KÜLTÜR SERVİSİ